h

Interview met Jimmy Dijk: We moeten met huurders de strijd aangaan

31 maart 2017

Interview met Jimmy Dijk: We moeten met huurders de strijd aangaan

De SP is altijd dé partij voor huurders en woningzoekenden geweest en is dat nog steeds. De afgelopen tijd heeft de SP-afdeling Groningen flink wat successen met huurders behaald.

Tijd voor een gesprek met fractievoorzitter Jimmy Dijk.

Waarom is actievoeren met huurders zo hard nodig?

“De afgelopen jaren hebben kabinetten met o.a. VVD, PvdA, CDA en PVV de sociale huursector flink afgebroken. Corporaties moesten een zogenaamde ‘verhuurdersheffing’ betalen, waardoor twee miljard euro de staatskas in ging en niet werd geïnvesteerd in sociale huur. Dit heeft als gevolg: te hoge huren, minder aandacht voor onderhoud en verkoop van sociale huurwoningen, waardoor wachtlijsten langer worden en er minder betaalbare woningen beschikbaar zijn.”

Wat heeft de SP gedaan?

“Een jaar geleden zijn we een huurenquête gestart. We hebben naar aanleiding van dat onderzoek onder huurders het SP-rapport Huren in Groningen geschreven, waarin we pleiten voor het stoppen van sloop en verkoop, voor meer zeggenschap voor huurders en voor het bouwen van meer betaalbare huurwoningen. In de gemeenteraad hebben we hier goede resultaten mee behaald. Zo wordt de sloop en verkoop tot een minimum beperkt en worden er de komende jaren duizend nieuwe sociale huurwoningen gebouwd.”

Dat klinkt goed, maar dat is toch toekomstmuziek? Wat heeft de huurder in het hier en nu aan de SP?

“Natuurlijk zitten we ondertussen niet stil. Na een lange strijd met huurders hebben we de sloop van 312 sociale huurwoningen aan de West-Indische Kade weten te voorkomen en worden de woningen ook nog eens voorzien van CV, dubbel glas en isolatie. Ook in Oosterhoogebrug hebben we sloop van sociale huurwoningen tegengehouden. En op dit moment, trekken we samen met huurders in Selwerd op richting woningbouwcorporatie Nijestee voor een beter behandeling. Huurders leven daar al weken in de rommel van bouwwerkzaamheden.”

Wat kunnen we nog verwachten?

“De laatste vrijdag van april, de 28e, organiseren we om 19:30 op het SP-pand aan de Nieuwe Boteringestraat 74, een bijeenkomst met huurders en geïnteresseerden. Hier gaan we bespreken wat wij het komende jaar gaan doen op het gebied van sociale huur. Ik roep iedereen op om zijn of haar inbreng te leveren.”

U bent hier