h

SP pleit voor woonplicht in strijd tegen vastgoedbazen

5 februari 2018

SP pleit voor woonplicht in strijd tegen vastgoedbazen

Foto: SP

De SP-fractie in de gemeenteraad van Groningen wil een woonplicht voor de binnenstad en de schilwijken invoeren. Nog steeds domineren enkele vastgoedbazen de particuliere kamer- en verhuurmarkt in Groningen. Door alleen de verkoop van een woning toe te staan aan mensen die er zelf in gaan wonen, wil de SP de concentratie van vastgoedbezit door enkelen breken.

Uit onderzoek van onder andere Argos, naar de macht van Groningse vastgoedbazen, blijkt uit het kadaster dat 13 vastgoedbazen zeker 730 panden bezitten. Daarvan is het overgrote deel weer in bezit van een paar grote vastgoedbazen zoals Bulten, Veldboom, De Vries en de Gebroeders Rogge.

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk:

“De stad komt steeds meer in bezit van enkele vastgoedbazen. Hierdoor worden huurders voor een woning steeds meer afhankelijk van machtige en op winst beluste vastgoedbazen.” 

De SP hekelt het feit dat sommige straten en buurten volledig in handen komen van enkelen en dat deze ontwikkelingen doorzetten. 

De gemeente Amsterdam doet momenteel onderzoek naar de mogelijkheden van het invoeren van een dergelijke woonplicht. De SP-fractie in Groningen zal er komende week bij het college van burgemeester en wethouders op aandringen om de woonplicht ook te onderzoeken, uit te werken en in te voeren. 

Dijk: 

“In de strijd tegen deze vastgoedbazen worden huurders steeds vaker geïntimeerd en bedreigd. Het opkoopgeweld van deze vastgoedbazen blijft net als hun zonnekoningengedrag doorgaan. Deze ontwikkelingen zijn ongewenst en onacceptabel.” 

U bent hier