h

Minimumloon geldt ook voor mensen met een arbeidsbeperking

27 juni 2018

Minimumloon geldt ook voor mensen met een arbeidsbeperking

Foto: SP

Het kabinet wil voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt het instrument loonkostensubsidie vervangen door loondispensatie. Dat betekent dat de werkgever aan iemand met een arbeidsbeperking minder dan het minimumloon mag betalen. Deze werknemers moeten vervolgens zelf regelen dat hun loon wordt aangevuld door de sociale dienst tot het minimumloon. Op initiatief van de SP sprak de gemeenteraad van Groningen zich in meerderheid uit tegen dit plan van het kabinet.

SP-raadslid Rosita van Gijlswijk:

“Dit is een onzalig plan, dat voor de kwetsbare groep mensen om wie het gaat zeer nadelig uitpakt. Minder salaris is de zoveelste aanslag op de al dunne portemonnee, en ook een flinke deuk in eigenwaarde. Verder zorgen de plannen voor meer bureaucratie voor de werknemer, een salaris onder het minimumloon en verlies van opbouw van aanvullend pensioen en werkloosheidsuitkeringen”.

Uit onderzoek van Cedris blijkt dat ruim zeventig procent van de werkgevers die werken met loonkostensubsidie geen behoefte heeft aan het nieuwe instrument loondispensatie. Daarnaast spraken eerder al zo’n 20 organisaties zich in verschillende media uit tegen loondispensatie. Het betreft zowel werknemersvertegenwoordigers, cliëntenorganisaties, brancheorganisaties als het College voor de Rechten van de Mens.

Op initiatief van Van Gijlswijk sprak de gemeenteraad zich afgelopen woensdag uit tegen de plannen van het kabinet.

Van Gijlswijk:

“Behalve de VVD. Die vindt -ondanks dat de kabinetsplannen Stadjers fors kunnen raken- dat het niet aan de lokale politiek is om een mening over landelijke plannen te hebben.”

U bent hier