h

SP: “Wietexperiment heeft veel haken en ogen”

18 juni 2019

SP: “Wietexperiment heeft veel haken en ogen”

Foto: Gounsil

Op woensdag 19 juni 2019 bespreekt de commissievergadering Financiën & Veiligheid het wietexperiment dat door het Rijk is bedacht. Groningen gaat hier ook aan meedoen als het aan de burgemeester ligt. Voor de SP zitten er veel haken en ogen aan dit experiment.

Nederland liep lange tijd voorop als het gaat om wetgeving omtrent wiet. Het gedoogbeleid, een beleid met een legale verkoop en een illegale aanvoer, is misschien een vreemde constructie, maar het werkt al wel jaren en andere landen hadden geen alternatief.

Dat alternatief is er nu wel: andere landen halen Nederland links en rechts in door wietverkoop én teelt te legaliseren. Het is duidelijk dat het gedoogbeleid achterhaald is en Nederland achterloopt. 

Daarom is er het idee van een 'experiment gesloten coffeeshopketen' bedacht, ook wel het 'wietexperiment' genoemd. Het experiment houdt in dat in Groningen alle coffeeshops verplicht moeten deelnemen. Ze mogen alleen nog wiet kopen bij 10 door de staat aangewezen leveranciers. Na vier jaar vindt er een evaluatie plaats.

Groningen is één van de gemeenten die overweegt aan dit experiment mee te doen. 

SP-raadslid Lucy Wobma hierover: 

“De SP is altijd al voorstander geweest van legalisering van wietteelt en verkoop, maar het experiment heeft in de ogen van SP veel haken en ogen. Het levert onder andere niet een reëel beeld op van de werkelijkheid omdat het in een beperkte, gesloten omgeving plaatsvindt.“

De beslissing over meedoen aan het experiment moet nog genomen worden. Wat de SP betreft blijft legaliseren een betere oplossing. 

U bent hier