h

SP Groningen presenteert zwartboek Transcom

4 oktober 2019

SP Groningen presenteert zwartboek Transcom

Foto: SP

De SP Groningen presenteert vrijdag 4 oktober het zwartboek over klantenservicebedrijf Transcom. Afgelopen maanden bezocht de SP alle callcenters van Groningen. Hier kwamen al snel misstanden naar voren. Zowel aan de poort als via sociale media.

Het zwartboek bestaat uit verhalen van werknemers die spreken over hoge werkdruk, achterblijvende lonen en respectloze omgang. 

Oud-medewerker Martijn:

“Het loon heeft lange tijd gestaan op een paar cent boven het minimum; onvoldoende om van te leven. Daarnaast ontbreekt een pensioenregeling waardoor het werk ongeschikt is voor iemand om voor zijn oude dag te sparen.”

De verhalen over gemonitorde plaspauzes, ongeschreven regels over ziekteverzuim en het abrupt  beëindigingen van contracten,  schetsen een somber beeld van de Groningse tak van het Zweedse klantenservicebedrijf. Het bedrijf heeft meerdere vestigingen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Afrika en boekte in juni 2019  een omzet van 207,09 miljoen euro. 

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk:

“Met het zwartboek brengen we de slechte werksituatie bij Transcom aan het licht om respect, erkenning en waardering af te dwingen. Iets wat vele werknemers niet terugzien in hun werksituatie en loonstrook.” 

De SP Groningen heeft ook vier verbetervoorstellen voor het bedrijf. Zo moeten de lonen omhoog, moet het CAO vernieuwd worden, moet de controle- en registratiedruk omlaag en moet er een pensioenregeling voor werknemers komen. De verhalen en verbeterpunten worden ook overgedragen aan de FNV, de OR en directie van Transcom. 

Het zwartboek is onderdeel van een grotere SP-actie genaamd ‘Lonen Omhoog’. Met de ‘Lonen Omhoog’-actie wil de SP Groningen verandering brengen in de hoge werkdruk bij werk dat laag betaald wordt. Want ondanks de toenemende werknemersproductiviteit en stijgende huishoudkosten, vindt er sinds de jaren ‘80 loonstagnatie plaats.

Met ‘Lonen Omhoog’ tracht SP Groningen te komen met analyses, acties en alternatieven om de maatschappelijke discussie te starten en loonsverhogingen te veroorzaken.

Ga naar lonenomhoog.nl/zwartboektranscom om het zwartboek te lezen en erop te reageren.

U bent hier