h

SP: “Waarborgen dat kunst en cultuur voor iedereen blijft"

25 oktober 2019

SP: “Waarborgen dat kunst en cultuur voor iedereen blijft"

Op 9 oktober jl. behandelde de commissievergadering van de gemeenteraad de 'Kadernota Kunst en Cultuur'. Hierin laat de gemeente zien wat zij de komende jaren belangrijk vindt op dit gebied.

De SP is blij dat het hoofdthema 'Kunst en cultuur voor iedereen' is geworden. Dat is iets waar de SP al jarenlang voor pleit. Belangrijk is dat dit ook echt in de praktijk gebeurt, want de grootste slokop van budget is het Groninger Forum en dan moet er ook nog bezuinigd worden.

Kunst biedt een mogelijkheid om boven het alledaagse uit te stijgen en dat moet voor iedereen mogelijk zijn, juist in de wijken. Het miljoenentekort in de begroting en de bezuinigingen die dit tot gevolg gaat hebben, kan nadelige gevolgen hebben voor deze toegankelijkheid.

Daar komt nog bij dat de kadernota voor acht jaar is opgesteld, in plaats van zoals eerder altijd voor vier jaar. Voor de grote culturele instellingen is de financiering ook voor acht jaar vastgeled, maar voor de kleine(re) instellingen geldt dit niet. Zij moeten na vier jaar wél weer een nieuwe aanvraag indienen. De SP vreest dat dit nadelig uitpakt voor hen.

SP-raadslid Lucy Wobma:

"Er zijn bezuinigingen aangekondigd en ook wordt er in de kadernota rekening mee gehouden dat het Forum het niet gaat redden met het gegeven budget. Het risico bestaat dus, dat niet de grote maar juist de kleinere instellingen over vier jaar de bezuinigingen op hun bordje krijgen, en dat geldt ook voor cultuur in de wijken."

De Kunstraad, die de gemeente adviseert, ziet ook een probleem met het vastleggen van acht jaar. De raad vreest dat er minder overblijft om mee te schuiven en het moeilijker wordt voor kleine spelers en nieuwkomers.

De SP deelt die zorg, en zal er op letten dat het mooie motto 'Kunst en Cultuur voor iedereen' ook daadwerkelijk vooraan blijft staan bij de keuzen die het college de komende jaren gaat maken.

U bent hier