h

SP roept Groninger corporaties op de huren de bevriezen en te verlagen

17 april 2020

SP roept Groninger corporaties op de huren de bevriezen en te verlagen

De SP Groningen vindt dat woningbouwcorporaties de jaarlijkse huurverhoging in juli zeker dit jaar niet moeten laten doorgaan. Volgens de partij, en uit woonlastenonderzoek door corporaties zelf, had 30 procent van de huurders Groningen al een betaalbaarheidsrisico en is dit door de coronacrisis alleen maar erger geworden.

De SP wil daarom dat de huren worden bevroren en waar nodig verlaagd. Daarnaast vindt de partij dat corporatiedirecteuren meer moeten opkomen voor de belangen van de huurders door de druk op Den Haag op te voeren. 

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk:

“Tijdens de vele buurtacties die wij met huurders voeren, zien wij dat dit vaak de mensen met cruciale beroepen zijn. Zij werken in de zorg, schoonmaak, supermarkten, distributiecentra en het openbaar vervoer. Belangrijk en zwaar weer tegen een laag loon. Een huurverhoging past daar zeker dit jaar niet bij.”

Daarom pleit de SP voor een huurstop, maar ook een huurverlaging waar dat nodig en urgent is. Dijk: “Vele flexkrachten verliezen van de ene op de andere dat hun werk en inkomen, zij moeten meteen huurverlaging krijgen.”

Afgelopen dagen werd er in de Tweede Kamer gesproken over een huurstop en verlaging. De SP vindt dat de Groninger corporaties het voor hun huurders hadden moeten opnemen en vindt dat zij de druk richting Den Haag moeten opvoeren.

Dijk: “Op dit moment betalen huurders in sociale huurwoningen nog mee aan de vorige crisis: drie maanden van hun jaarlijkse huur gaat rechtstreeks de staatskas in als verhuurderheffing. Terwijl bedrijven miljarden staatssteun krijgen, horen wij de corporatiedirecteuren nu niet. Zij moeten nu van zich laten horen voordat huurders straks weer de rekening van de crisis moeten betalen.”

De SP zal woensdag een voorstel in de gemeenteraad doen. In de Tweede Kamer was net geen meerderheid voor dit voorstel van de SP, PvdA en GL. De SP wil hiervoor in de gemeenteraad van Groningen wel een meerderheid krijgen.

U bent hier