h

SP wil alle stembureaus drie dagen geopend hebben

3 februari 2021

SP wil alle stembureaus drie dagen geopend hebben

Foto: DennisM2

De gemeenteraadsfractie van de SP in Groningen wil dat alle 145 stembureaus in de gemeente Groningen op 15, 16 en 17 maart geopend zijn. Voor het vervroegd stemmen wil de gemeente Groningen slechts 17 stembureaus op maandag 15 en dinsdag 16 maart instellen.

De SP vindt dat ook alle andere stembureaus dan geopend moeten zijn. Dit zorgt volgens de partij voor een optimale spreiding van mensen die gaan stemmen, neemt onduidelijkheid over wanneer en waar te stemmen weg en het vergroot de mogelijkheden voor mensen om te gaan stemmen. Om de stembureaus te bemensen wil de SP eventueel ambtenaren van de gemeente Groningen inzetten.

SP-raadslid Lucy Wobma:

“Uit onderzoek blijkt dat door de coronapandemie 10 procent van de kiezers aangeeft angst te hebben om te gaan stemmen. Om de opkomst te verhogen moet het stemmen daarom zo veilig en makkelijk als mogelijk georganiseerd worden.”

De partij vraagt de burgemeester tijdens de politieke rondvraag om een reactie op het voorstel van de SP. Mocht deze reactie onvoldoende zijn dan wil de SP middels een voorstel de gemeenteraad zich hierover laten uitspreken.

“Nu opent de gemeente slecht 17 stemlocaties op de maandag en de dinsdag. Dit zijn ook nog locaties die niet perse gemakkelijk te bereiken of centraal gelegen zijn. Daarom moeten wat ons betreft alle stembureaus de volle drie dagen geopend worden.” Aldus Wobma.

U bent hier