h

SP: Milieuvriendelijk en betaalbaar bouwen moet ook betaalbaar huren worden

2 juni 2021

SP: Milieuvriendelijk en betaalbaar bouwen moet ook betaalbaar huren worden

De SP is het erg eens met het voorstel om strengere eisen af te spreken voor het bouwen van nieuwe huizen. Betere isolatie en zonnepanelen op het dak zorgen voor een lagere energierekening.

Sociale huurwoningen worden in 25 jaar afgeschreven. Dat terwijl ze meestal 50 jaar of meer dienst doen. Door de bouwkosten over dubbele tijd uit te smeren, kunnen de huren naar beneden.

Ook stelt de SP voor om erfpacht voor grond te gebruiken voor nieuwe sociale huur en goedkope koophuizen. Bij erfpacht blijft de grond in bezit van de gemeente en verhuurt zij dat voor 50 of 100 jaar aan de eigenaar van het huis. De eigenaar hoeft dus niet ineens de grond te betalen, maar betaalt ieder jaar een klein beetje voor gebruik van de grond. Hierdoor kunnen de huren en prijzen voor goedkope koop naar beneden. Helaas was hier nog geen meerderheid voor te vinden.

Volgens SP-raadslid Bob de Greef is dat wel hard nodig:

“De gemeenteraad wil milieuvriendelijk en betaalbaar bouwen. Dan moet je ook zo bouwen dat de huizen lang mee kunnen. En als je bouwkosten over langere tijd uitsmeert, dan kunnen ook de huren naar beneden. Zo kan iedereen een goed huis krijgen voor een lagere prijs.”

U bent hier