h

Interview met Aly Scherpenhuizen: 'In de afgelopen jaren zijn er maar liefst 8 bushaltes geschrapt.'

7 oktober 2021

Interview met Aly Scherpenhuizen: 'In de afgelopen jaren zijn er maar liefst 8 bushaltes geschrapt.'

Naar aanleiding van haar ingezonden brief spreken we met Aly Scherpenhuizen. Ze beklaagt zich over hoe de gemeente steeds meer bushaltes schrapt, waardoor ouderen moeilijker van A naar B komen. Dit allemaal ten gunste van jongeren en ouders met jonge kinderen, aldus mevrouw Scherpenhuizen.

Kunt u zichzelf even voorstellen?
Ik ben Aly Schepenhuizen, 87 jaar. Ben in de stad naar de lagere school geweest, middelbare school en universiteit. Heb als lerares Frans, vele jaren lesgegeven aan de Heymans College in de Sint Jansstraat. Woonde aan het Zuiderdiep toen de oorlog uitbrak, ik was toen 6. Ik was 11 toen de stad in vuur en vlam stond.

Al veel meegemaakt in de stad dus. Kunt u vertellen waar u de laatste tijd mee zit?
Ik stoor me aan het asociale ouderenbeleid gezien het busvervoer in Groningen. Er zijn in de afgelopen jaren maar liefst 8 bushaltes geschrapt. Het gaat dan om Haydenlaan, de Helperbrink waar een groot ZINN-complex gevestigd is, Groenestein met 71 appartementen en veel bewoners van boven de 55 jaar, Beethovenlaan en een groot gedeelte van de Helperzoom. Die laatste haltes moesten wijken omdat het busvervoer gevaar liep door de vele ouders die hun kinderen voor de deur van de school afzetten.

Dat zijn erg veel bushaltes. Kunt u vertellen wat voor gevolgen dit voor u heeft?
Het is allemaal een stuk lastiger om van A naar B te komen als oudere. Vroeger konden we bijvoorbeeld met bus 8 rechtstreeks naar het Martini Ziekenhuis. Nu moeten we daar voor overstappen. Dat kost veel extra moeite. Met pech sta je zo een half uur te wachten. In de binnenstad kunnen we met de bus al helemaal niet meer komen.

Wilt u verder nog wat kwijt?
Dit gemeentebestuur wil leuke dingen voor de mensen. Ja, voor jonge mensen, fietesrs en voetgangers. En passant willen ze ook nog het Stadspark verpesten. Wij ouderen zijn alleen nog maar interessant als stemvee. Ik kan niet meer autorijden, en ben daardoor aangewezen op het busvervoer. Ik heb een stok en een rollator. Ik woon zelf in de Groenesteinflat en kon vroeger instappen bij de Beethovenlaan. Nu moet ik daarvoor naar de Helperzoom lopen. Het lijkt wel of het economische voordeel en jongeren voorop staan bij dit gemeentebestuur.

SP-raadslid Wim Koks over deze kwestie:

“Al jarenlang strijdt de SP voor het behoud van het openbaar vervoer in en tussen wijken. Fijnmazig zoals dat heet. Bijvoorbeeld tegen het verdwijnen van de bussen uit de binnenstad hebben we indertijd 3000 handtekeningen opgehaald en een alternatief bedacht. Helaas wil de meerderheid van de gemeenteraad het openbaar vervoer met name voor studenten en forenzen op en top maken. Raar dat bijvoorbeeld GroenLinks tien jaar terug een tram dwars door de binnenstad wilde laten rijden en nu het hele openbaar vervoer er uit sloopt.”

Reageren? Graag!
Mail naar fractiegroningen@sp.nl
 

Reactie toevoegen

U bent hier