h

SP komt met escalatieladder voor Vindicat

12 oktober 2021

SP komt met escalatieladder voor Vindicat

De Groningse SP-gemeenteraadsfractie komt met een escalatieladder voor Vindicat. Deze ladder bestaat uit tien treden om misstanden en asociaal gedrag bij studentenverenigingen aan te pakken en af te straffen.

Volgens de partij is de aanpak van Vindicat tot nu toe onvoldoende, onduidelijk en ongelijk ten opzicht van andere organisaties en verenigingen geweest. De escalatieladder gaat van het intrekken van de accreditatie tot het verbieden van evenementen in de gemeente Groningen en van het intrekken van de horecavergunning tot het invoeren van actief gemeentebeleid om Vindicat uit Groningen te weren.

De SP wil van andere partijen in de gemeenteraad en van burgemeester Schuiling horen op welke plek van de escalatieladder Vindicat volgens hen staat. Volgens de SP zelf moet er actief gemeentebeleid komen om Vindicat uit Groningen te weren.

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk:

“Het is de hoogste tijd dat de politiek ingrijpt. Politiek is er niet om toe te kijken hoe problemen opstapelen, maar om sturing te geven aan maatschappelijke ontwikkelingen en veranderingen. Maar ook om fouten en problemen van individuen en bij verenigingen te voorkomen.”

Volgens de SP zijn de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders in het verleden veel afwachtend geweest. “De slappe aanpak van de problemen bij Vindicat heeft ertoe geleid dat deze verenging door kan gaan met asociaal gedrag vertonen. De slappe aanpak houdt het gedrag, de houding en de cultuur van Vindicat zo in stand. Zo blijven zij zich onttrekken van de rest van de stad en samenleving.” Aldus Dijk. 

Aanstaande woensdag debatteert de gemeenteraad op initiatief van de SP, Stadspartij en de PvdD over de problemen bij Vindicat. Daar zal de SP de escalatieladder voor Vindicat voorleggen aan andere partijen en aan burgemeester Schuiling. Dijk: “Met deze escalatieladder hoeft de burgemeester niet weer steeds in gesprek met Vindicat maar kan hij gelijk ingrijpen. Zodat hij meer tijd aan andere mensen en problemen kan besteden.” 

Reactie toevoegen

U bent hier