h

SP: “Maak actief gemeentebeleid om Vindicat uit Groningen te weren”

5 oktober 2021

SP: “Maak actief gemeentebeleid om Vindicat uit Groningen te weren”

Foto: Papoise

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk wil dat het college van burgemeester en wethouders met een aanpak komt om Vindicat de stad uit te weren.

De SP denkt hierbij aan het verbieden van feesten, activiteiten en evenementen op gemeentegrond, het sluiten van de verenigingspanden waar sprake is van structurele overlast en aan het intrekken van de horecavergunning.

Volgens de SP schaadt de vereniging het imago van de stad en van studenten die zich wel gedragen. Volgende week woensdag zal de SP tien voorstellen doen om aan te sturen op een stad zonder Vindicat

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk:

“Een vereniging die zichzelf buiten de samenleving plaatst, moet dan maar door diezelfde samenleving er buiten worden geplaatst.”

“Het is de hoogste tijd dat politici de fluwelen handschoentjes bij de aanpak van Vindicat uitdoen. Daarentegen moeten er meer aandacht worden bestreed aan de belangen van omwonenden van verenigingshuizen met overlast, geïntimideerde buschauffeurs en reizigers en studenten zich wel weten te gedragen.”, aldus Dijk.

De partij wil dat de burgemeester stopt met de gesprekken met Vindicat. Dijk:“Er is geen organisatie of vereniging die zoveel speciale aandacht van de burgemeester krijgt. Stop daarmee. Het is een onwelwillende en onverbeterlijke vereniging met een verziekte interne cultuur. Behandel ze dan ook zo.” 

Maandagavond gaf burgemeester Schuiling aan dat hij geen toestemming geeft voor de eerstvolgende grote festiviteit van Vindicat. Een zeilfeest bij Kaap Hoorn is daarom geschrapt. Later op de avond kondigde Vindicat aan dat zij tot nadere orde alle evenementen schrapt.

Wat de SP betreft is dit geen structurele oplossing, maar vooral een zoethoudertje. Dijk: “We herkennen dit patroon al enige tijd. Eerst betreurt Vindicat de ophef, daarna gaat men functioneel door het stof en een aantal maanden later herhaalt het asociale gedrag zich weer.”

Om herhalingen van afgelopen jaren te voorkomen moet de politiek volgens de SP niet afwachten of hopen op zelfregeling bij Vindicat, maar als volksvertegenwoordiging juist sturing geven en maatregelen nemen. 

Reactie toevoegen

U bent hier