h

SP wil dat kleding- en speelgoedbonnen voor kinderen weer uitgedeeld worden

30 november 2021

SP wil dat kleding- en speelgoedbonnen voor kinderen weer uitgedeeld worden

De Groningse SP-fractie wil dat gemeente weer start met het uitdelen van speelgoed- en kledingbonnen aan kinderen die in armoede opgroeien. Vorige week ontvingen de socialisten signalen dat de gemeente gestopt is met het jaarlijks uitdelen van kleding- en speelgoedbonnen.

De SP vindt het uitdelen van kindbonnen belangrijk omdat veel ouders in Groningen te maken hebben met hoge kosten en weinig inkomen. Hierdoor blijft er voor kinderen geen geld over voor nieuwe kleding voor naar school of speelgoed voor rond de feestdagen.

Woensdag stelt de SP-fractie tijdens het mondelinge vragenuur voor om de kleding- en speelgoedbonnen weer in te voeren. 

SP-raadslid Jimmy Dijk:

“De speelgoed- en kledingbonnen moeten blijven. Ze zijn erg belangrijk voor kinderen die in armoede opgroeien die anders nooit nieuw speelgoed krijgen of met nieuwe kleding naar school kunnen.”

Eind 2015 nam de SP-fractie daarom het initiatief om in Groningen speelgoedbonnen en kledingbonnen voor kinderen in armoede te organiseren. Het initiatief werd door de gehele raad omarmd. 

De bonnen werden sinds 2016 uitgedeeld en vervolgens is de regeling op verzoek van de SP in 2017 nog eens verder uitgebreid door de leeftijdsgrens te verleggen. Ouders met kinderen van 3 t/m 9 jaar ontvingen een speelgoedbon ter waarde van 25 euro. Voor kinderen van 10 t/m 17 jaar ontvingen ouders een kledingbon ter waarde van 50 euro. 

Bij het uitdelen van de speelgoed- en kledingbonnen werd duidelijk dat er veel behoefte aan deze voorziening was. De SP vraagt morgen aan de wethouder wanneer en waarom de bonnen zijn afgeschaft. Ook wil de SP weten of het gemeentebestuur bereid is om het uitdelen van de kleding- en speelgoedbonnen nieuw leven in te blazen. 

Dijk vindt dat de echte oorzaak van armoede ook aangepakt moet worden:“Voor gezinnen die in geldproblemen komen moet de schuldhulpverlening worden uitgebreid en waar nodig moetne schulden worden overgenomen. Uiteindelijk moet er een structurele aanpak van armoede komen. Eentje die de oorzaken aanpakt. Daarom moet het minimumloon omhoog en de daaraan gekoppelde uitkeringen ook.”

De reactie van de wethouder is morgen om 15:30 uur live te zien via website van de gemeenteraad tijdens het wekelijkse vragenuur. 

Reactie toevoegen

U bent hier