h

Raad dwingt extra controle af op transitie jeugdzorg dankzij initiatief SP

12 januari 2022

Raad dwingt extra controle af op transitie jeugdzorg dankzij initiatief SP

De voltallige gemeenteraad stemde vlak voor kerst in met het voorstel van de SP dat extra controle vraagt bij een grote verandering in de jeugdzorg. Ook moeten adviezen uit een onderzoek volgens de raad worden opgevolgd. 

De verandering moet er voor zorgen dat de jeugdzorg meer door de gemeente zelf wordt uitgevoerd in de wijken, dicht bij gezinnen en kinderen thuis, in plaats van allerlei verschillende organisaties. (Wat nu het geval is) 

De bedoeling is dat de gemeentelijke organisatie WIJ hier flink wordt uitgebreid met 120 man aan extra personeel.

SP-raadslid Wim Koks:

"Wij zijn voorzichtig positief over de plannen van het gemeentebestuur, maar maken ons wel grote zorgen over de risico’s die de invoering van deze veranderingen met zich meebrengen. We willen dat de raad er boven op zit. Vandaar dat dit voorstel.”

De SP ziet een verandering van de jeugdzorg in Groningen als noodzakelijk, maar vindt wel dat er de tijd voor moet worden genomen en dat zaken als de coronacrisis of raadsverkiezingen de uitvoering niet mag verstoren. 

Koks: “Daarnaast vragen we het gemeentebestuur aanbevelingen uit het adviesrapport over te nemen en goed te luisteren naar de signalen van ouders, ervaringsdeskundigen, adviesorganen, vakbonden, jeugdigen en andere betrokkenen in de jeugdzorg.”

De raad verplicht het gemeentebestuur pas met de uitvoering te beginnen nadat de raad een volledig uitgewerkt plan heeft kunnen beoordelen er hiermee in heeft kunnen stemmen.

Reageren? Graag!
Mail naar fractiegroningen@sp.nl

Reactie toevoegen

U bent hier