h

SP: "Pas kwijtscheldingsnormen gemeentelijke belastingen aan"

15 maart 2022

SP: "Pas kwijtscheldingsnormen gemeentelijke belastingen aan"

De SP vraagt het gemeentebestuur om de normen voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen onder de loep te nemen en deze te verruimen.

Op dit moment zijn er kwetsbare groepen van mensen die geen kwijtschelding ontvangen terwijl zij dat wel horen te krijgen, aldus de SP-fractie in Groningen. 

SP-raadslid Jurrie Huisman:

"Bij de hulpdienst van de SP komen diverse vragen binnen over de normen voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en dat er geen kwijtschelding wordt verleend, terwijl de mensen wel rond moeten komen van een minimum inkomen." 

Volgens Huisman gaat het om vier groepen mensen waarvan de kwijtschelding moet worden verruimd. Ten eerste Groningers die vanwege de aardbevingsproblematiek 750 euro hebben ontvangen, maar deze nog niet hebben besteed. Ten tweede huiseigenaren die een bijstandsuitkering ontvangen en hypotheek hebben waarvan de waarde hoger is dan de WOZ-waarde van hun huis. 

Ten derde alleenstaanden in Groningen die een Wajong-uitkering ontvangen. Zij krijgen iets meer dan geldende bijstandsnorm waardoor zij geen kwijtschelding ontvangen en daardoor uiteindelijk minder te besteden hebben op jaarbasis dan mensen met een bijstandsuitkering. Ook noemt de SP Groningers met een bijstandsuitkering die in de afgelopen jaren bijvoorbeeld een paar duizend euro hebben kunnen sparen voor moeilijkere tijden of een verhuizing. Door dit spaargeld komen zij niet aanmerking voor kwijtschelding en worden zij genoodzaakt hun spaargeld te bestden.

De SP vraagt het gemeentebestuur haar sociale gezicht te laten zien en de normen te verruimen. "Minima kunnen hiermee een beetje tegemoetgekomen worden. Dit is hard nodig gezien de huidige inflatie en de excessieve stijging van de energieprijzen."  Aldus Huisman.

Reageren? Graag!
Mail naar hulpdienstgroningen@sp.nl

Reactie toevoegen

U bent hier