h

SP: ‘Parkeertarieven woningcorporaties zijn te hoog’

29 april 2022

SP: ‘Parkeertarieven woningcorporaties zijn te hoog’

De SP-fractie in de Groningse gemeenteraad heeft vragen gesteld aan het gemeentebestuur over betaald parkeren op grond van woningcorporaties. De fractie vindt de parkeertarieven die woningcorporaties vragen in De Hoogte, Selwerd en Paddepoel te hoog.

Op dit moment wordt door de gemeente betaald (straat)parkeren ingevoerd in bovengenoemde wijken. Woningcorporaties Lefier en Nijestee hebben dt moment aangegrepen om op eigen grond ook de parkeertarieven te verhogen.Volgens de SP leidt dat tot ongewenste situaties. Zo moeten huurders bij de flats aan de Castor-, Pollux-, en Morgensterlaan bijna twee keer meer gaan betalen dan de gemeentelijke tarieven. 

De huurders kunnen geen gebruik maken van de gemeentegrond om te parkeren en worden dus gedwongen om een duurdere plek van de corporatie af te nemen. Bij de Grote Beerstraat in Vinkhuizen is dat bedrag zelfs vier keer zo hoog.

Er zijn ook signalen dat er problemen zijn bij mensen die een gehandicaptenparkeerplaats hebben. Deze mensen zijn vaak slecht ter been en kunnen niet zo ver lopen naar een parkeerplaats op gemeentegrond. Daardoor zijn zij gebonden aan de veel duurdere parkeerplekken bij de corporatie.

SP-raadslid Hans de Waard:

‘Eerder heeft wethouder Philip Broeksma naar aanleiding van mondelinge vragen van de SP al aangegeven dat hij in gesprek gaat met de woningcorporaties over dit soort situaties. Wij willen graag weten hoe die gesprekken er voor staan en wat de gemeente precies wil doen voor deze huurders.’

In een artikel van het Dagblad van het Noorden van afgelopen 12 april jl. staat dat betaald parkeren wordt gezien als een commerciële activiteit en dat corporaties daarom hun parkeertarieven afstemmen op bedragen voor parkeerplekken die verhuurd worden door beleggers in de vrije sector.

‘Wat de SP betreft worden de parkeertarieven bij woningcorporaties gelijk gesteld aan het tarief voor een gemeentelijke parkeervergunning. Parkeren bij sociale huurwoningen zou geen verdienmodel moeten zijn voor corporaties. Die zijn immers verantwoordelijk voor betaalbare huisvesting voor mensen met lage inkomens.’, aldus De Waard.

Reageren? Graag!
Mail naar groningen@sp.nl

Reactie toevoegen

U bent hier