h

Bewoners samen met SP naar Lefier

15 mei 2023

Bewoners samen met SP naar Lefier

Foto: Robin Reitsema

Woensdag voerden huurders uit de Indische Buurt en Paddepoel actie met de SP bij het kantoor van Lefier in de stad. Zij willen dat de woningcorporatie groot onderhoud gaan plegen aan hun woningen. Het regende de afgelopen maanden klachten bij de SP over vocht, schimmel, kou en muizen. Daarom hebben huurders zich verenigd om te zorgen dat hun woningen worden verbeterd. Vandaag boden zij hun eisen aan Lefier aan: Groot onderhoud voor de woningen, einde aan de muizenplaag en geen huursverhoging.

“In tijden van hoge energierekeningen zitten wij in de kou en mensen moeten door de schimmel met hun kinderen naar de dokter”, vertelt Hettie van den Berg uit de Timorstraat. “Daarbij hebben de buren op de begane grond slechte vloeren en lopen de muizen door de slaapkamers. Wij willen spouwmuurisolatie en goede aanpak van de vloeren en riolering.” Ook in Paddepoel aan de Orionlaan zitten mensen met de handen in het haar. “We hebben schimmel in de woningen en de keuken, badkamer en toilet zijn aan vervanging toe,” vindt Marcel Blaauw. “Dat komt ook doordat we geen afzuigkappen hebben. Ook kunnen we onze balkons kunnen we niet gebruiken, omdat ze onveilig zijn hebben ze stutten geplaatst. Daar zouden ze al mee beginnen, maar wij hebben nog niets gezien”.
Lefier gaf aan dat halverwege april ze maar 3 klachten binnen hadden over de woningen. Dat werd met boe-geroep van bewoners weggehoond. Er is 15 jaar niets structureels aan de woningen gebeurd. Soms liepen de emoties hoog op. De starre houding van de woningcorporatie zorgde ervoor dat mensen hun tranen soms niet in bedwang hadden. “Ik woon al 20 jaar in de Indische buurt en heb het daar erg naar m’n zin”, zei een bewoonster. “Ik ga liever niet weg, maar dan moet er snel iets aan de huizen gebeuren.”
In 2026 wordt volgens Lefier groot onderhoud gepleegd aan de woningen. Ook willen ze de muizen gaan bestrijden en de technische problemen op korte termijn aanpakken. Dit gaat volgens bewoners niet ver genoeg. “Zolang de vloeren en de muren niet worden aangepakt kun je muizen vangen wat je wil”, vindt een andere bewoner. “Met longklachten woon ik in een huis met schimmel, daar heb ik veel last van.” Bewoners vinden dat de huurverhoging van tafel moet, zolang de woningen niet worden aangepakt.
De SP steunt de bewoners in hun actie voor goede woningen. “Het is erg stoer dat deze mensen gezamenlijk optrekken voor gezonde en betaalbare woningen in de stad”, zegt Jaap Dijk van de socialisten. “Er moet veel gebeuren aan deze woningen. Zolang er niet naar bewoners wordt geluisterd, zullen wij hen bijstaan.”

Reactie toevoegen

U bent hier