h

SP verheugd met extra geld voor armoedebestrijding en investeringen in buurten

9 november 2023

SP verheugd met extra geld voor armoedebestrijding en investeringen in buurten

Foto: SP

De SP fractie is tevreden met de plannen van het college van burgemeester en wethouders. Dat zei SP-fractievoorzitter Daan Brandenbarg in de gemeenteraad tijdens de bespreking van de begroting. Het stadsbestuur van GroenLinks, PvdA, PvdD, SP en ChristenUnie stelt daarin onder andere flink extra geld voor armoedebestrijding beschikbaar, investeert fors in wijkvernieuwing van de noordelijke wijken en richt onder andere een eigen energiebedrijg op.

Brandenbarg: "Het is een grote uitdaging om met de scherven van decennia rechts beleid weer iets moois te maken. Maar met deze coalitie krijgen we heel veel mooie dingen voor elkaar". Zo staat in de plannen te lezen dat jongeren onder de 27 die een bijstandsuitkering nodig hebben, niet eerst 4 weken te hoeven wachten op die uitkering. Daarnaast wordt voor mensen die een laag inkomen hebben de afvalstoffenheffing direct kwijtgescholden. Vroeger was dat pas na 5 jaar een laag inkomen. "We hebben hier jaren voor gepleit, nu is het voor elkaar. Dat is grote winst", aldus Brandenbarg.

Verder is de SP trots op de miljoenen voor de noordelijke wijken van Groningen. Brandenbarg: "Dit is het resultaat van die tientallen acties de bewoners met onze steun voerden. Daardoor is het besef dat er in deze wijken echt wat moet gebeuren gekomen. Nu is er ook echt geld voor. Dat is vooral ook het succes van al die bewoners die in actie kwamen."

Tot slot staan de plannen om een gemeentelijk energiebedrijf op te richten in de begroting. Dat bedrijf gaat grote duurzame energieprojecten in de gemeente exploiteren. "Daardoor gaan wij erover wat de met de winsten van die energie gebeurt. Dat kunnen we bijvoorbeeld gebruiken om mensen te helpen hun woningen te isoleren", aldus Brandenbarg.

Reactie toevoegen

U bent hier