h

SP Groningen stelt schriftelijke vragen over ’50 + 1 model’ voor FC Groningen: Meer zeggenschap naar leden.

8 februari 2024

SP Groningen stelt schriftelijke vragen over ’50 + 1 model’ voor FC Groningen: Meer zeggenschap naar leden.

De samenwerkende supportersverenigingen hebben in november 2023 het idee gelanceerd om naar Duits voorbeeld, het zogenaamde ‘50 + 1 model’, de organisatiestructuur van de Trots van het Noorden in te richten. De SP vraagt het college om hierover met de initiatiefnemers in gesprek te gaan.

Het ’50 + 1 model’ bied meer zeggenschap aan de supporters van de FC. Hierbij houdt de club altijd het merendeel van de aandelen zelf, oftewel 50% plus 1. Een club met deze organisatiestructuur heeft een vereniging van leden die de aandelen beheert. De supportersvereniging wil het voor iedereen mogelijk maken lid te worden van FC Groningen; seizoenkaarthouders, sponsoren, maar ook mensen die een band voelen met de club. Zij willen het jaarlijks lidmaatschapsgeld dan ook laagdrempelig houden.

SP-raadslid Jurrie Huisman: “Het door de supportersverenigingen gelanceerde plan vinden wij uiterst sympathiek en dit model voorkomt dat de club kan worden overgenomen door bijvoorbeeld buitenlandse investeerders, die niet het belang van FC Groningen op de eerste plaats zet maar hun eigen portemonnee”.

De reden dat de SP de vragen aan het college van B&W stelt is dat het college o.a. een vaste zetel heeft in de Raad van Commissarissen van FC Groningen.

U bent hier