h

SP: "Geld voor OV moet niet naar buitenland verdwijnen"

28 mei 2024

SP: "Geld voor OV moet niet naar buitenland verdwijnen"

Foto: Hans de Waard

Het openbaar vervoer is belangrijk voor de samenleving. Daarmee kunnen mensen zich verplaatsen op een betaalbare, schone en collectieve manier. Het openbaar vervoer heeft de afgelopen jaren echter zware klappen gehad en de kaartjes worden steeds duurder. Daarom heeft SP-raadslid Hans de Waard bij de bespreking van de begroting voor volgend jaar voor het openbaar vervoer duidelijk gemaakt hoe het volgens de SP beter moet

Volgens De Waard misten er belangrijke zaken in de begroting van het OV-bureau, namelijk de betaalbaarheid voor de reiziger, de werkdruk voor de chauffeur en het terugdringen van marktwerking. SP raadslid De Waard: “Voor veel mensen is een ritje met de bus niet meer te betalen. Het OV-bureau wil graag meer mensen in de bus, maar in plaats van de prijzen verlagen gaat er geld uitgegeven worden aan reclamecampagnes om het imago van de bus te verbeteren. Dat daar de prioriteit ligt van het OV-bureau is onbegrijpelijk.”

Volgens de SP is er ook te weinig aandacht voor de werkdruk bij het personeel. De Waard: "Natuurlijk moet een bus op tijd rijden, maar die focus op 'puntualiteit' mag niet ten koste gaan van de buschauffeurs. Vorig jaar hebben veel buschauffeurs gestaakt voor betere arbeidsvoorwaarden en minder werkdruk. Deze geluiden komen niet terug in de plannen voor komend jaar. In plaats daarvan gaat de bus scherp in de gaten gehouden op afstand via data over aankomst en vertrektijden. De SP maakt zich zorgen over stijgende werkdruk door deze controle drang."

De begroting van het ov-bureau is volgend jaar negatief. En dat terwijl het moederbedrijf van Qbuzz, het Italiaanse Staats Vervoersbedrijf, vorig jaar 100 miljoen winst heeft gemaakt. De investeringen die dit bedrijf doet zijn voor 98% in Italië. SP raadslid de Waard: “Het is krankzinnig dat wij hier het geld bij elkaar moeten sprokkelen en dat in Italië de dikke winsten worden gemaakt. Wat de SP betreft is dat een goede reden om het OV weer in eigen hand te nemen. Dan gaan we er zelf weer over waar het geld voor het openbaar vervoer naartoe gaat.”

 

Reactie toevoegen

U bent hier