Groningen bij klimaatvriendelijkste gemeenten van Nederland
Groningen bij klimaatvriendelijkste gemeenten van Nederland
De stad Groningen hoort bij de top van de klimaatvriendelijkste gemeenten van Nederland. Volgens een onderzoek van De Provinciale Milieufederaties en COS Nederland scoort Groningen uitermate hoog op gebied van klimaatbeleid. Gisteravond werd bij de landelijke bekendmaking de gemeente Tilburg uitgeroepen tot de klimaatvriendelijkste van Nederland.Groningen behaalde de derde prijs
Verantwoordelijk milieuwethouder Jannie Visscher: “Groningen heeft deze plek verdiend doordat de gemeente, kennisinstellingen, corporaties, lokale ondernemers, schoolbesturen en bewoners elkaar steeds meer vinden in de winsten die klimaatvriendelijk ondernemen oplevert. Winsten zijn bijvoorbeeld lagere woonlasten, kennisontwikkeling, onderscheidende kwaliteitsproducten en besparingen in de bedrijfsvoering. Zichtbare successen zijn dan ook onder meer de landelijk genomineerde wijkrenovaties, kenniscompetities zoals de ‘Energy Battle’ met bedrijfsleven en studenten, een groot groeiend aantal duurzame ondernemers, slimme straatverlichting en energiecampagnes in wijken. De gemeente heeft de nominatie dan ook namens bovengenoemde partijen in ontvangst genomen.”
De milieufederaties en het COS hebben het klimaat- en energiebeleid van 167 Nederlandse gemeenten tegen het licht gehouden. Tilburg komt als de beste uit de bus omdat ze een actueel klimaatbeleidsplan heeft, investeert in oplossingen om CO2-uitstoot terug te dringen en het gebruik van duurzame energie en energiebesparing bij bedrijven en burgers te stimuleren. Ook scoort de gemeente goed vanwege haar ambitie om in 2040 volledig klimaatneutraal te zijn. Om dit te realiseren zet de gemeente onder andere een speciaal klimaat- en energieteam van ambtenaren in.
Groningen volgt Tilburg op de voet samen met kleinere gemeenten als Alphen aan den Rijn en Teylingen. De andere genomineerde Groningse gemeenten eindigden bovengemiddeld. Zuidhorn doet het van de kleinere gemeenten zeer sterk en staat landelijk in de top 30. Gemeenten Eemsmond en Leek eindigen in de middenmoot van de deelnemende gemeenten.
Lokale duurzaamheidsmeter
Voor de beoordeling van het lokale klimaat- en energiebeleid is gebruik gemaakt van de lokale duurzaamheidsmeter. Via de duurzaamheidsmeter geven gemeenten aan de hand van een vragenlijst inzicht in hun beleid ten aanzien van duurzame ontwikkeling. Om te beoordelen welke gemeente het meest doet aan klimaat en energie zijn vragen over deze thema's uit de duurzaamheidsmeter gelicht. Bij de uitreiking gisterenavond in Den Bosch werd door het COS toegelicht dat de uitslag een momentopname is geweest en dat de lijst in feite veel dynamischer is. Winnaar Tilburg riep alle aanwezige gemeenten op hun score te verbeteren. Dat is ook juist een van de doelen van de competitie; gemeenten kunnen elkaar helpen en stimuleren om meer maatregelen te nemen om energie te besparen of zelf duurzaam op te wekken en daarmee de klimaatverandering tegen te gaan.