h

Goed armoedebeleid blijft noodzakelijk

17 september 2013

Goed armoedebeleid blijft noodzakelijk

Steeds meer Nederlanders leven in armoede. Het zijn niet alleen maar de alleenstaande moeders, maar ook mensen met meerdere laagbetaalde baantjes, chronisch zieken, ouderen zonder AOW en ZZP'ers die niet meer kunnen rondkomen door de crisis. En helaas hoeven we de oplossing van armoede in Nederland niet te verwachten van dit kabinet van VVD en PvdA.

Ten eerste is de bezuinigingsdrift van het kabinet van VVD en PvdA is onbegrijpelijk. Het jaagt meer en meer mensen de werkloosheid en armoede in. Door niet te investeren in de economie, zoals bijvoorbeeld in de bouw, blijft de werkloosheid maar stijgen. Ten tweede kort dit kabinet fors op budgetten voor gemeenten die bedoeld zijn om mensen naar werk te begeleiden. Dit zorgt ervoor dat de kans op het vinden van een baan voor deze mensen steeds kleiner wordt.  Ten derde zorgt de gezinstoets in de bijstand ervoor dat gezinnen met meerdere kinderen in de armoede terecht komen. Terwijl in Nederland al meer dan een miljoen mensen in armoede leven en bijna 400.000 kinderen in armoede opgroeien. En hier zijn nog niet eens de gevolgen meegenomen van de nieuwe bezuinigingen die dit kabinet van VVD en PvdA. Ik zou hier als PvdA-er niet trots op zijn.

Als het aan de SP ligt dan wordt er op één terrein in Groningen in ieder geval niet bezuinigd en dat is het armoedebeleid. Onder andere de schuldhulpverlening en de witgoedregeling moeten in tact blijven. De witgoedregeling zorgt ervoor dat mensen die al vijf jaar van een uitkering moeten leven, één keer in de 8 jaar hun kapotte wasmachine, koelkast of kookplaat kunnen vervangen. De witgoedregeling is dus geen overbodige luxe voor mensen die in armoede leven.

De SP ziet veel liever dat mensen aan het werk zijn en als dat niet lukt dan moeten bijstandsgerechtigden een behoorlijke uitkering krijgen. Dan is het niet nodig om voor een kapotte wasmachine, koelkast of kookplaat het handje op te moeten houden. Zo laat je mensen veel meer in hun waarde. De bezuinigingsdrift van dit kabinet zorgt alleen nog voor een toename van werkloosheid en armoede. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn van de PvdA. Een sociaal-democratische partij die het verheffen van het volk hoog in het vaandel heeft, of had?

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier