h

Zijn de rijken stil of zijn het stille rijken?

8 juli 2015

Zijn de rijken stil of zijn het stille rijken?

Op 22 mei deed ik in het Dagblad van het Noorden een oproep aan alle miljonairs in de stad Groningen. Een week later herhaalde ik mijn oproep op OOG TV. Ik riep miljonairs op om met mij in debat te gaan over de ongelijkheid in Nederland en het voorstel van de SP voor een miljonairsbelasting.

Uit nieuwe cijfers van het CBS komt naar voren dat het aantal miljonairs in Nederland weer toe is genomen. De stad kent ongeveer 500 miljonairs en tegelijkertijd groeit 1 op de 5 kinderen op in armoede in Groningen. Een van de voorstellen van de SP om deze ongelijkheid te bestrijden, is het invoeren van een miljonairsbelasting. Een belasting van 1 á 2 procent op het vermogen boven één miljoen. Niet omdat de SP tegen rijkdom is, maar omdat wij tegen armoede zijn.

Meer dan 6 weken later heeft helaas nog geen één miljonair gereageerd op mijn oproep. Dat is jammer. Ik had gehoopt dat de Groninger miljonairs zich wel zouden mengen in het maatschappelijke debat over ongelijkheid in Nederland. Je kunt hieruit de volgende twee conclusies trekken: of de Groninger miljonairs vinden het invoeren van een miljonairsbelasting een goed idee of zij onttrekken zich van de maatschappelijke discussie over ongelijkheid in Nederland omdat zij dit niet zien als een gezamenlijk probleem en een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Dat laatste durf ik niet te geloven.

Terwijl er nog geen miljonair op mijn oproep heeft gereageerd, zijn het wél de VVD'ers die het opnemen voor de miljonairs. Zij reageren als een gebeten hond op het idee van de SP voor een miljonairsbelasting. Niet omdat zijzelf miljonair zijn, maar schijnbaar vinden VVD'ers het moreel verwerpelijk dat de SP een kleine extra bijdrage vraagt aan hen die het financieel gezien extreem goed hebben. Vreemd genoeg vinden VVD'ers het wel de normaal om mensen door middel van een tegenprestatie in armoede en zonder loon aan het werk te zetten.

Ik vind het de normaalste zaak van de wereld om met een miljonairsbelasting een kleine extra bijdrage te vragen van deze meest vermogenden. Ook Nederland is gebaat bij een elite die zich niet afkeert van de samenleving. Je afzijdig houden van dit maatschappelijk debat en de kastanjes uit het vuur laten halen door VVD'ers met een veel lager inkomen is lafjes. Miljonairs hoeven het niet met ons voorstel voor een miljonairsbelasting eens te zijn, maar vertel ons dan in ieder geval waarom je het niet nodig vindt om meer bij te dragen aan een betere samenleving.

De miljonair die wel bereid is om met mij hierover in debat te gaan, kan zich hier melden.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier