h

Lakei van het grootkapitaal

17 februari 2017

Lakei van het grootkapitaal

Alle winkels moeten op zondag open. Bij de invoering van 52 koopzondagen was 75 procent van de middenstand en de werknemers tegen. Toch drukte coalitiepartijen D66 en VVD hun zin door. Niemand zou verplicht worden om 7 dagen in de week geopend te zijn. Aldus de blije liberalen van D66 en VVD. Maar als in winkelcentrum Paddepoel kleine winkeliers worden verplicht om op zondag op te gaan, dan zegt VVD-wethouder Van Keulen er niet over te gaan. Hij kijkt dan liever weg.

Toen afgelopen mei de Primark haar deuren aan de Westerhaven openden, stond diezelfde VVD-wethouder Van Keulen vooraan om het lintje te knippen. Wethouder van Keulen grapte dat de opening volgens zijn vrouw het Groningse hoogtepunt van het jaar was. Hij haalde alles uit de kast om de Primark zoveel als mogelijk van dienst te kunnen zijn. Er werden voor het eerst speciale fietsstewards ingezet, er kwamen vijf extra fietsenstallingen en zelfs een busbaan en -halte worden vernieuwd. Alles om het de Primark naar de zin te maken.

Dat diezelfde Primark bekend staat als bedrijf dat belastingenontwijking tot een kunst heeft verheven en in landen als Bangladesh haar werknemers tot de laatste snik weet uit te buiten, dat doet deze lakei van het groot kapitaal niets. Daar gaat hij niet over. Hij kijkt dan liever weg.

Afgelopen week deed VVD-wethouder Van Keulen er nog een schepje bovenop. Toen bleek dat de Primark haar werknemers intimideert, gezondheidsklachten negeert en het niet zo nauw neemt met de arbeidsvoorwaarden, wilde wethouder Van Keulen niet reageren. Hij wil zich niet bemoeien met de interne bedrijfsvoering van de Primark. Ik noem dat wegkijken.

Dit soort lakeien doen er alles aan om het hun vrienden van het grootkapitaal zoveel als mogelijk naar de zin te maken. Lage jeugdlonen en goedkope arbeidskrachten, gemeentelijke investeringen in fietsenstallingen en het verleggen van busbanen, niets lijkt te gek. Maar op het moment dat hun vrienden van het grootkapitaal de belastingen ontwijken dan kijken ze liever weg. Op het moment dat hun vrienden van het grootkapitaal onze werkende Stadjers onjuist behandelen en er hun eigen arbeidsvoorwaarden op nahouden dan kijken ze liever weg.

Deze VVD-wethouder zou de Primark op de vingers moeten tikken. Hij moet hen duidelijk maken dat ze zo niet met onze werkende Stadjers om kunnen gaan. Dat we in onze stad ook van werkgevers en grote bedrijven verwachten dat ze goed met hun werknemers omgaan.

Helaas lijkt VVD-wethouder Van Keulen er wel te staan voor zijn vrienden van het grootkapitaal maar voor de problemen van gewone mensen kijkt hij liever weg.

U bent hier