h

Nieuwe tramplannen onbetaalbaar, onwenselijk en onmenselijk

4 november 2018

Nieuwe tramplannen onbetaalbaar, onwenselijk en onmenselijk

Foto: SP Groningen

De verkiezingen voor de gemeenteraad van Groningen staan voor de deur, de campagne komt op stoom. Je kan er bijna je klok op gelijk zetten, het is het ideale moment voor coalitiepartijen GroenLinks en de PvdA om met nieuwe miljoen verslindende prestigeplannen te komen.

Deze partijen willen namelijk de tram weer op de agenda. Voor wie het vergeten was: tot 2012 waren die plannen er ook. Toen werd besloten dat de kosten te hoog zouden worden, zeker in een economische crisis. Eén tramlijn kostte namelijk ruim 170 miljoen euro, twee tramlijnen 310 miljoen. Doe dat bedrag met de huidige bouwkosten maar rustig keer twee.

Voor de SP is dit onbestaanbaar. In te veel buurten van Groningen groeit 20 tot soms wel 42% van de kinderen in armoede op. De gemiddelde levensverwachting ligt in het rijkere zuiden van de stad 5 tot 7 jaar hoger dan in het armere noorden. Uit angst om hoge kosten niet te kunnen betalen mijdt 1 op de 6 Groningers geregeld zorg. Ondanks dat de economie de afgelopen jaren aantrok, werd door de coalitiepartijen amper geld besteed aan het veranderen van deze omstandigheden.

Sterker nog, een D66-wethouder brak de thuiszorg af en verhoogde eigen bijdrages. Daarmee vergrootte deze coalitie de sociaal-economisch tweedeling. Partners in crime GroenLinks en de PvdA drukten hun snor en keken toe. Nu de stad meer te besteden heeft door de economische groei, zouden deze partijen hun sociale gezicht kunnen tonen in deze campagne. Maar nee, volgens deze partijen moeten miljoenen naar een prestige-tram door de stad.

Groningen heeft geen behoefte aan geldverslinderij van deze partijen. Onder hun bestuur hebben we de afgelopen jaren meer dan genoeg fiasco’s met grote projecten gehad. Het aardwarmteproject strandde, de bouwkosten van een multifunctioneel centrum in De Wijert en een Cultuurcluster in het Ebbingekwartier liepen gierend uit de hand en de verbouwing van de Zuidelijke Ringweg loopt jaren vertraging op. Nee, we hebben voorlopig voldoende risicovolle projecten in Groningen.

Juist nu het economisch beter gaat moeten we investeren in mensen in onze stad om sociaaleconomische verschillen te verkleinen. Het zou het partijen als GroenLinks en de PvdA sieren om zich daar minstens zo passievol en standvastig voor in te zetten als voor een tram. Dat verdienen Groningers. Zij vragen geen gouden bergen, maar een overheid aan hun zijde staat. Die meewerkt om de omstandigheden menselijk en sociaal te maken. Een grote en sterke SP maakt dat mogelijk.

U bent hier