h

Bruisend Groningen

14 mei 2013

Bruisend Groningen

Afgelopen zaterdag bruiste het niet alleen op de meikermis, maar ook op de Drafbaan in het Stadspark. Voor de liefhebbers van verschillende soorten dancemuziek was er genoeg te beleven, ondanks het slechte weer. Bij het meldpunt overlast kwamen 150 klachten binnen.

De hele stad kon meegenieten, van één uur 's middags tot twaalf uur 's avonds, van de dreunende bastonen die het festival voortbracht. Het antwoord bij het meldpunt overlast was dat de organisatoren zich aan de vastgestelde geluidsnormen hielden. Voor de handhavers was er niets aan te doen, de politiek is aan zet.

De politiek heeft verschillende zetten gedaan. Een van de belangrijkste was het aannemen van de nota Feesten in Balans II. Daarin zijn verschillende restricties geregeld aan evenementen, zoals de duur en de geluidsoverlast. De decibelnorm die in eerste instantie werd voorgesteld door het college werd verhoogd, want partijen als de PvdA, de Stadspartij en D66 waren bang dat de stad niet bruisend genoeg zou zijn. Voor de Drafbaan geldt Feesten in Balans II niet. Daar mogen de decibellen nog hoger, en de feesten nog langer en vaker worden gegeven.

Naar aanleiding van het vorige dancefeest dat tot veel rumoer leidde heeft de SP een motie ingediend. We stelden voor om voor de Drafbaan ook betere regels in te stellen, in de geest van Feesten in Balans II. De gemeenteraad stemde tegen. Tegelijkertijd, omdat wij ook heel erg van feestjes houden, dienden we een motie in om met organisatoren van feesten in gesprek te gaan en samen met hen te kijken naar originele locaties om feesten te geven. Dat is goed voor organisatoren, zij kunnen zo een origineel en goed feest neerzetten. Dat is ook goed voor de stad en de inwoners. Zij kunnen zo zonder overlast genieten van evenementen. Die motie werd unaniem aangenomen.

Politieke partijen zijn bang om stelling te nemen tegen bruisendheid. Maar daarbij vergeten ze dat levendigheid en goede feesten niet alleen te maken hebben met een volumeknop die op tien staat. Het gaat om veel meer dan dat. Het lijkt wel dat door al die levendigheid partijen doof zijn geworden voor de vele klachten van de omwonenden die met de handen in het haar zitten. Het is te makkelijk de schuld te geven aan het soort muziek, zoals de Stadspartij probeert.

Dancefeesten zijn niet voor niets ontzettend populair en zorgen voor veel originele, inspirerende initiatieven. Het is ook te makkelijk de klachten af te doen als gezeur, want in de stad wonen brengt nu eenmaal geluidsoverlast met zich mee. Hiermee wordt niet alleen voorbij gegaan aan het feit dat feesten niet alleen om volume draaien, maar ook aan het feit dat vrijwel niemand geniet van de hele dag de dreunende beats uit de tuin van de buren. Er moet weer een echte balans worden gevonden, met ruimte voor feesten en ruimte voor rust. En wij gaan die discussie graag weer aan, met hoop op een goede volgende zet.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier