h
Visies op Groningen

Geld en Organisatie

sociale en maatschappelijke voorzieningen de hoogste prioriteit

De financiële en economische crisis, de drastische bezuinigingen van het kabinet VVD-PvdA en de forse tekorten op de exploitatie van Meerstad hebben een gat in de gemeentefinanciën geslagen. Om de financiën ook in de toekomst op orde te houden, trok de SP in het najaar van 2012 haar steun aan de tramplannen in.

Iedereen is het erover eens dat we de financiën ook de komende jaren op orde moeten houden. Dat daarvoor bezuinigingen nodig zijn is ook duidelijk. Bij wie deze bezuinigingen terechtkomen en in welk tempo we ze doorvoeren is een politieke keuze.

De SP hoort niet bij de partijen die altijd roepen dat er te veel ambtenaren zijn. De ambtelijke organisatie van onze stad functioneert over het algemeen goed en steden met minder ambtenaren realiseren die vermindering vooral door taken als het huisvuil ophalen uit te besteden aan particuliere bedrijven, waardoor de zeggenschap van de bevolking afneemt.

Toch moeten we kritisch kijken of het nog efficiënter kan, met minder ambtenaren, om zo een deel van de bezuinigingen te realiseren. Maar met alleen efficiënter werken redden we het niet.

Pijnlijke maatregelen waren de afgelopen tijd nodig om de gemeentebegroting sluitend te krijgen en zullen ook in de komende jaren nodig zijn. Voor de SP staat bij bezuinigingen altijd voorop dat de bezuinigingen zo weinig mogelijk afgewenteld worden op de zwakste groepen. Voor ons geldt het vertrouwde socialistische uitgangspunt dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Helemaal omdat in de jaren dat het goed ging die sterke schouders nog veel sterker zijn geworden.

Onze punten rond de organisatie en de financiën van de gemeente:

  • Voor ons heeft het in stand houden van sociale en maatschappelijke voorzieningen de hoogste prioriteit. Lasten verhogen in tijden van crisis is terecht onpopulair, ook in onze ogen. Maar, als het nodig is, willen wij een beperkte OZB-verhoging voor onze rekening nemen als er geen andere mogelijkheden zijn om voorzieningen overeind te houden die van levensbelang zijn voor de mensen en wijken die een steuntje nodig hebben. Wij kiezen voor solidariteit. En als een kleine lastenverhoging nodig is om te voorkomen dat zieke en eenzame mensen verkommeren dan accepteren we die verhoging.
  • De kwijtschelding van de afvalstoffenheffing voor mensen die moeten rondkomen van een minimuminkomen moet worden verruimd. De kwijtschelding geldt nu voor huishoudens die langer dan vijf jaar gedeeltelijke kwijtschelding krijgen. De termijn van vijf jaar moet teruggebracht worden naar drie jaar en de afvalstoffenheffing moet volledig kwijtgescholden worden. Dit levert 2500 Groningse minimahuishoudens jaarlijks 100 tot 200 euro op.
  • De gemeente versobert de bestuurscultuur: er komen maximaal vijf wethouders, op de raadsondersteuning en de representatiekosten van het college wordt bezuinigd, de vergoedingen voor wethouders en raadsleden (die in Groningen nu op het maximum zitten) gaan omlaag.
  • Steeds duidelijker blijkt dat de uitholling van de publieke sector tot problemen leidt. Wat de SP betreft, vindt er daarom geen verdere verzelfstandiging, plaatsing op afstand of privatisering plaats van gemeentelijke taken.
  • Bedrijven die direct financieel profiteren van de gemeentelijke inzet om de stad aantrekkelijk te houden, zoals binnenstadswinkels en horeca, gaan daar meer aan meebetalen.
  • De gemeente verstrekt niet langer structurele subsidies aan organisaties en instellingen waarvan de topmensen een inkomen hebben dat de Balkenendenorm overschrijdt en werkt aan de invoering van een Wethoudersnorm. Hierdoor verdient niemand die werkzaam is bij deze organisaties en instellingen meer dan het salaris van de minister-president of respectievelijk de verantwoordelijk wethouder.
  • In haar personeelsbeleid geeft de gemeente het goede voorbeeld. Dat betekent volop ruimte voor stagiaires en een personeelsbestand waarin het aandeel allochtonen overeenkomst met hun aandeel in de stadsbevolking. De gemeente neemt zelf arbeidsgehandicapten in dienst en stelt als voorwaarde bij aanbestedingen en subsidies dat de partners waarmee ze in zee gaat, dat ook doen. Bij aanbestedingen worden ook afspraken gemaakt over het in dienst nemen van werkzoekenden.
  • Inhuren van externen voor de uitvoering van gemeentelijke taken wordt zoveel mogelijk beperkt. Er moet optimaal gebruik gemaakt worden van de eigen kwaliteiten en waar nodig geïnvesteerd in opleiding en kwaliteitsvergroting.
  • De gemeente gaat meer vaart zetten achter de overschakeling op open-sourcesoftware. Dat scheelt zeker 1,3 miljoen euro aan Microsoftlicenties.
  • De gemeente gaat de voors en tegens onderzoeken van het invoeren van reclamebelasting.

U bent hier