h

SP wil burgers eerder bij plannen betrekken

18 oktober 2006

SP wil burgers eerder bij plannen betrekken

De SP-fractie heeft vandaag een voorstel aan de Groningse gemeenteraad gepresenteerd om burgers eerder bij gemeentelijke plannen te betrekken. Het voorstel is een vervolg op eerdere initiatieven van de SP om bewoners meer bij hun wijk te betrekken.

Raadslid Jasper Schaaf licht toe: “Bewoners krijgen te vaak kant-en-klare bouwplannen voorgeschoteld en hebben dan het idee te laat bij veranderingen die hen aangaan betrokken te worden. Er wordt dan minder draagvlak gevonden en er wordt vooral te weinig gedaan met goede ideeën van burgers. En dat is jammer, zij zijn immers de experts van hun eigen woonomgeving. ”

Het initiatiefvoorstel van de SP behelst onder andere een participatieparagraaf - en toets in te stellen bij raadsvoorstellen zoals bestemmingsplannen en voorstellen om de sociale samenhang in de stad te versterken. “De raad heeft onvoldoende middelen om te toetsen of bewoners door het college tijdig en in voldoende mate zijn betrokken bij plannen die hen aangaan”, aldus Schaaf.

Jasper Schaaf

Het voorstel van de SP beoogt meer dan de standaard inspraakprocedure. “Burgers moeten eerder en beter betrokken worden bij planvorming en projecten die flinke veranderingen betekenen in hun leefwereld. Wat ons betreft maakt de gemeente hierbij gebruik van succesvolle methodes die elders in het land gebruikt worden”, aldus Schaaf.

Je kunt het initiatiefvoorstel hier lezen.

U bent hier