College pakt armoede aan
College pakt armoede aan
Woensdag besprak de commissie Werk en Inkomen het armoedebeleid van de gemeente. Wethouder Verschuren zet flink in om de armoede in Groningen te bestrijden. Dat doet hij met voorstellen om het niet-gebruik van voorzieningen zoals de bijzondere bijstand actief aan te pakken. Ook wil hij met een ‘Groninger Armoedepact’ komen waarin de gemeente samen met maatschappelijke organisaties gaat kijken hoe zij armoede en sociale uitsluiting kunnen bestrijden. De SP-fractie is zeer te spreken over de voorstellen van de wethouder. Wel wil de SP concretere voorstellen wat betreft de vergoeding van noodzakelijke apparaten zoals koelkasten en wasmachines voor mensen die langdurig van een minimuminkomen moeten leven.
SP-raadslid Eelco Eikenaar: “De wethouder zet de discussie over armoede op de kaart en daar zijn wij blij mee. Armoede en uitsluiting moeten worden aangepakt, wie structureel op het minimum zit heeft gewoon te weinig om van rond te komen. Dat kunnen wij in Groningen niet allemaal oplossen omdat de hoogte van bijvoorbeeld het sociaal minimum in Den Haag wordt bepaalt. Wat wij hier in Groningen wel kunnen doen is het gebruik van de bijzondere bijstand en andere voozieningen stimuleren. Of door, zoals de wethouder in augustus deed, de mogelijkheden om bijzondere bijstand te krijgen te verruimen.”
Wethouder Verschuren komt met enkele concrete voorstellen om het niet-gebruik van voorzieningen aan te pakken. Zo worden gemeentelijke bestanden gekoppeld aan die van de belastingdienst om te kijken of iedereen die recht heeft op zorgtoeslag die ook heeft aangevraagd. “Werd dit middel eerder enkel ingezet als een middel om fraude op te sporen, nu wordt het ook slim ingezet om armoede op te sporen” aldus Eikenaar. Daarnaast wordt het pakket van de collectieve ziektekosten verzekering voor minima uitgebreid zonder dat dit voor de klanten extra kosten met zich meebrengt. Ook de langdurigheidstoeslag, een toeslag voor mensen die 60 maanden achtereen op het minimum zitten, wordt zoveel als wettelijk mogelijk uitgebreid.
De SP vindt de wethouder te voorzichtig wat betreft de vergoeding van noodzakelijke gebruiksgoederen. Eikenaar: “Veel mensen komen in de financiële problemen door de aankoop van wasmachine of koelkast om een kapot exemplaar te vervangen. De wethouder komt daar met een voorzichtig voorstel te onderzoeken of deze apparaten vaker vergoed kunnen worden met een schenking. Iets te voorzichtig naar onze smaak. Wij willen dat de wethouder op korte termijn gaat kijken of het mogelijk is dat langdurige minima zulke apparaten sowieso als schenking krijgen.”