h

SP dient voorstel in voor betalen dwangsom aan burgers

11 december 2006

SP dient voorstel in voor betalen dwangsom aan burgers

De SP vindt dat de gemeente zich beter moet houden aan de termijnen die staan voor het afhandelen van een aanvraag of bezwaarschrift. Daartoe heeft de SP vandaag een initiatiefvoorstel ingediend. Als het aan de SP ligt hebben burgers die een aanvraag bij de gemeente doen en daar niet binnen de wettelijke termijn een antwoord op krijgen voortaan recht op een vergoeding van 20 euro per dag.

“Een veel gehoorde opmerking is: ‘Als een burger één dag te laat is met zijn aanvraag of bezwaarschrift, dan kan ‘ie het wel schudden. Als de overheid weken te laat is met het afhandelen van een aanvraag of bezwaarschrift, dan maakt dat niet uit,’ ik begrijp die frustratie van burgers goed”, zegt SP-raadslid Rosita van Gijlswijk. “De liefde moet niet van één kant kan komen. Dat is de achtergrond van dit initiatiefvoorstel, dat tot doel heeft inwoners, bedrijven en instellingen in de gemeente Groningen de mogelijkheid te geven om de gemeente aan te spreken op het niet tijdig afdoen van een aanvraag of een bezwaarschrift.”

Van Gijlswijk: “Ons voorstel beoogt een financiële prikkel in te voeren voor de gemeente om wél te beslissen binnen de wettelijke termijnen. Concreet betekent dit dat de gemeente onder bepaalde voorwaarden aan de aanvrager of bezwaarde een dwangsom verschuldigd is van 20 euro voor elke dag dat de gemeente in gebreke blijft. De dwangsom bedraagt maximaal duizend euro.”

Het voorstel zal op woensdag 20 december a.s. in de gemeenteraadsvergadering besproken worden.

Hier kun je het initiatiefvoorstel lezen.

U bent hier