h

College reageert positief op SP-voorstel 'Eerder Beginnen'

8 februari 2007

College reageert positief op SP-voorstel 'Eerder Beginnen'

Woensdag 7 februari verscheen de reactie van het college van B&W op ‘Eerder beginnen’, een belangrijk initiatiefvoorstel van de SP-fractie. Het College van B&W reageerde positief en neemt een groot deel van het voorstel over. De SP stelt in 'Eerder Beginnen' voor bij nieuwbouw en sociale projecten bewoners en gebruikers eerder bij een voorstel te betrekken. Bij elk raadsbesluit over dergelijke projecten moet dan een participatieparagraaf komen, zodat de raad kan toetsen of bewoners vroegtijdig en werkelijk goed bij nieuwe projecten zijn betrokken.

B&W stellen nu voor de kern van dit voorstel over te nemen en schrijven onder meer: “Wij vinden dat elk collegevoorstel (op wijkniveau) voortaan moet worden voorzien van een participatieparagraaf.” Daarnaast wordt de werkwijze dat elk voorstel met betrokken bewoners moet worden overlegd vóór het college van B&W dit behandelt.

"Nu kan bij elk voorstel veel vroegtijdiger en grondiger vanuit de wijk een inbreng worden geleverd”

Volgens de SP is dit een grote stap vooruit. Jasper Schaaf: “Naast de participatie die voortvloeit uit het Lokaal Akkoord en de reactie van B&W op het zogeheten bewonerspamflet, wordt nu belangrijk element toegevoegd. Kon men eerst nog denken aan inspraak in een later stadium, nu kan bij elk voorstel veel vroegtijdiger en grondiger vanuit de wijk een inbreng worden geleverd.”

Betekent dit dat we er nu zijn? Jasper Schaaf: “Neen, na aanname van dit, voor Nederland unieke, voorstel in de raad zal de goede uitvoering nog het nodige met zich meebrengen. Bewoners, instellingen en gemeente zullen hard moeten werken en bijvoorbeeld is er misschien meer opbouwwerk nodig. Maar de raad krijgt nu een sterker middel om te toetsen. Het is een flinke stap vooruit. Het betekent ook uitvoering aan een belangrijk punt uit het SP-verkiezingsprogramma en het collegeprogramma."

Lees het voorstel hier

U bent hier