h

Linkse fracties willen bicycle-recycling

14 februari 2007

Linkse fracties willen bicycle-recycling

De gemeenteraadsfracties van GroenLinks en SP hebben schriftelijke vragen gesteld over de afhandeling van zogeheten ‘weesfietsen’. Dit zijn fietsen die door de gemeente in beslag zijn genomen en niet door hun eigenaars worden opgehaald. De fracties willen dat de fietsen zo veel mogelijk worden gerecycled. Nu gaat zeker 30% van de weesfietsen op de schroothoop. De fracties willen dat percentage graag terugdringen in het kader van de Groningse duurzaamheidsdoelstellingen.

Jaarlijks worden rond de 5000 fietsen door de Milieudienst verwijderd en opgeslagen. Ongeveer 30% van die fietsen wordt door de eigenaar opgehaald, de rest wordt vernietigd, verkocht of opgeknapt. De verplaatsing van de fietsenopslag naar de Duinkerkenstraat zal er misschien toe leiden dat een lager percentage fietsen wordt opgehaald. Des te meer reden om ervoor te zorgen dat goed wordt omgegaan met de achtergebleven weesfietsen. GroenLinks en SP willen dat die voor zover mogelijk worden gerecycled. Bruikbaar afval mag niet zomaar worden vernietigd.

De fracties wijzen ook op het voorbeeld van Utrecht, waar bruikbare fietsen ofwel worden gesloopt met behoud van bruikbare onderdelen ofwel worden opgeknapt door vervanging van onderdelen. De opgeknapte fietsen worden vervolgens via een derde partij verkocht. De fietsrecycling levert in Utrecht zo’n twintig directe en indirecte arbeidsplaatsen op.

Lees de vragen en antwoorden hier

U bent hier