h

Schooltuinen gered. Plan van Aanpak Natuur en Milieueducatie komt na de zomer!

22 juni 2007

Schooltuinen gered. Plan van Aanpak Natuur en Milieueducatie komt na de zomer!

Woensdag werd er in de Gemeenteraad gesproken over de toekomst van het Natuurmuseum. Dat het niet goed gaat met het museum en debezoekersaantallen sterk te wensen over laten is duidelijk. Goede natuureducatie is volgens de SP van groot belang voor een stad als Groningen. De SP wilde daarom van de wethouder de garantie dat de schooltuinen niet alleen open blijven maar dat er wordt gekeken of uitbreiding en verbetering nodig is. Die garantie gaf de wethouder.
Schooltuinen

Goede schooltuinen zijn volgens de SP belangrijk voor goede natuureducatie. "Deze tuintjes moeten bereikbaar zijn voor alle leerlingen, dat betekent dat er voldoende tuintjes in de stad moeten zijn. De SP is voor een goede en veelzijdige milieueducatie, dus dicht bij huis in onze
buurten en wijken. Daarom wil de SP de tuinen open houden en eventueel uitbreiden", aldus Jasper Schaaf, fractievoorzitter van de SP. De wethouder kwam de SP hierin tegemoet, de schooltuinen blijven bestaan en er wordt gekeken of er meer tuinen nodig zijn.

Jasper SchaafDe wethouder beloofde na aandringen van de SP dat de haalbaarheid van een 'Duurzaamheidscentrum' onderzocht wordt. Het gaat dan om een centrale locatie die belangrijke functies van het Natuurmuseum kan overnemen. Daarbij moet gedacht worden aan het onderbengen van milieuorganisaties. Maar ook om activiteiten die beter centraal georganiseerd kunnen worden en voor kinderen en volwassenen aantrekkelijk zijn. Zoals exposities en filmvoorstelingen. In dit duurzaamheidscentrum moeten natuur- en milieu-organisaties een centrale rol krijgen. Ook moest de wethouder beloven dat ze haar best gaat doen om de collectie van het Natuurmuseum te behouden en goed te benutten voor educatieve doelen.

Tevens ligt het bezuinigingsbedrag nu nog niet vast. De begroting moet nu worden vastgesteld op basis van een goed Plan van Aanpak voor Natuur- en Milieu-educatie. Dat is heel wat anders dan de bezuiniging centraal stellen, zoals de wethouder deed. Uit de discussie in de gemeenteraad bleek dat de sluiting van het Natuurmuseum zo centraal te stellen te eenzijdig was. Nu moet de gemeente op zoek naar de beste vorm van Natuur- en Milieu-educatie.

Dossier Jasper Schaaf

U bent hier