h

'Rehwinkel is aardappelzetmeel met passievruchtensmaak'

22 september 2009

'Rehwinkel is aardappelzetmeel met passievruchtensmaak'

“Het was Eelco Eikenaar van de SP die van alle fractievoorzitters De Oosterpoort het hardst en het langst aan het lachen kreeg tijdens de buitengewone raadsvergadering op vrijdag 18 september waarin Peter Rehwinkel als nieuwe burgemeester van de stad werd beëdigd” staat te lezen op de website van de gemeente Groningen.



Peter Rehwinkel heeft de ambtsketting omgehangen gekregen.

Afgelopen vrijdag werd Peter Rehwinkel geïnstalleerd als burgemeester. SP-fractievoorzitter Eelco Eikenaar vergeleek Rehwinkel bij die gelegenheid met aardappelzetmeel. “Een Gronings product dat samenbindt.” Eikenaar feliciteerde Rehwinkel van harte met zijn benoeming: “U krijgt een prachtbaan, want Groningen is een prachtige stad.”

Eikenaar wees erop dat Groningen een stad is met relatief weinig grote maatschappelijke problemen. Dat is volgens hem niet voor niets: “In Groningen hebben mensen nog oog voor elkaar. Wij doen ons best om mensen niet te laten wegzakken in armoede of in eenzaamheid. Wij doen er alles aan om buurten en wijken niet te laten verloederen. Wij doen er alles aan om mensen prettig met elkaar te laten samen wonen. Samenbinden is hier geen holle frase voor de bühne, die uitgesproken wordt om daarna weer over te gaan tot de orde van de dag. Het is hier de orde van de dag. Zónder dat we het er de hele dag over hebben.”



Eelco Eikenaar: "In Groningen hebben mensen nog oog voor elkaar. Wij doen ons best om mensen niet te laten wegzakken in armoede of in eenzaamheid."

Volgens de fractievoorzitter van de SP is het de taak van de burgemeester gewoon aan de slag te gaan. “U moet een burgemeester zijn voor alle Stadjers” zei Eikenaar. “Een burgemeester zijn die tussen de Stadjers staat. Een burgemeester die gewoon een Stadjer is. Een Stadjer met een bijzondere positie, dat wel. Het is aan u om voorop te gaan als boegbeeld van die nuchterheid.”

Maar nuchterheid alleen is volgens Eikenaar niet genoeg: “De burgemeester moet meer zijn dan alleen aardappelzetmeel. Dat is hoe nuttig en eerlijk ook, net iets te kleur- en smakeloos. Soms zal het ook nodig zijn de trom te roeren om Groningen op de kaart te zetten, om Den Haag en de wereld te laten weten hoe zeer Groningen de moeite waard is. Om te bezoeken, maar ook om in te investeren. En dan mag de burgemeester ook passie tonen, anders kom je er niet door.Dus wat de SP betreft wordt het een gepassioneerde nuchterheid.Aardappelzetmeel met passievruchtsmaak.”

Lees hier de gehele toespraak
Dossier van Eikenaar

U bent hier