h

"Crisis vraagt om solidaire keuzes"

12 november 2009

"Crisis vraagt om solidaire keuzes"

Het linkse college van Groningen kiest ervoor de rekening niet neer te leggen bij de slachtoffers van de crisis. Die conclusie trok fractievoorzitter Eelco Eikenaar tijdens het debat over de begroting. “De sociale voorzieningen blijven overeind. Mooi, maar wij hadden ook niet anders geaccepteerd” aldus Eikenaar. Dit tot groot ongenoegen van de VVD. Met die partij kwam Eikenaar stevig in botsing.


Eelco Eikenaar: "Wij maken solidaire keuzes. In ons verkiezingsprogramma staat niet dat de witgoedregeling ‘een luxe voorziening’ is. Daarvoor moet u bij de VVD zijn."

Volgens Eikenaar is het de belangrijkste vraag wie de crisis betaald. Nu maar ook na de verkiezingen. “In Den Haag hebben ze deze vraag al beantwoord. Betalen zullen zij die part nog deel hebben aan de oorzaken van de crisis. Die mogen krom liggen ook na hun 65ste om de schuld van een aantal gewetenloze graaiers af te lossen.” Maar ook Stadjers die zonder werk zitten worden volgens Eikenaar door dit kabinet gepakt. Het kabinet haalt miljoenen weg bij de gemeente die bedoelt waren om mensen aan het werk te helpen. “De dupe zijn de langdurig werklozen in onze stad. Staatssecretaris Jetta Klijnsma had naar eigen zeggen nobele bedoelingen. Had ze dit geld niet bij ons weggehaald dan had ze moeten snijden in de uitkeringen.” Het is volgens Eikenaar alsof er een inbreker voor de rechter staat: “De inbreker zegt: ‘als ik de DVD-speler niet had gestolen dan had ik er vandoor moeten gaan met de Televisie.’ Ik denk dat de rechter erop had gewezen dat de optie bestaat om helemaal niet te stelen.”

Het Groningse college maakt heel andere keuzes dan het kabinet. Eikenaar: “Dit is een solidaire begroting. Er komt weer een extra uitkering voor chronisch zieken en gehandicapten Extra geld om bijvoorbeeld de bijzondere bijstand en de langdurigheidstoeslag op peil te houden maar ook bijvoorbeeld de STIP’s komen niet in de knel.”

De VVD maakte duidelijk de sociale voorzieningen zo snel mogelijk te willen afbreken. Die partij omschrijft sociale voorzieningen in deze stad niet als een ‘hangmat’. Eikenaar maakte duidelijk dat de SP heel andere keuzes maakt. Eikenaar: “Wij maken solidaire keuzes. In ons verkiezingsprogramma staat niet dat de witgoedregeling ‘een luxe voorziening’ is. Daarvoor moet u bij de VVD zijn. Wij zien deze voorzieningen als een verworven recht. Een recht waar je niet aankomt. Wij sturen mensen met weinig geld en een kapotte wasmachine niet, zoals de VVD wel doet, naar de kredietverlener voor een consumptief krediet. Nu niet meer de DSB-bank maar een opvolger daarvan. Waarschijnlijk weer, net als de DSB dat tot voorkort was, een werkgroep van de VVD.”

3 maart 2010 kan er weer gestemd worden voor de gemeenteraadsverkiezingen. Een stem op de VVD betekent afbraak volgens Eikenaar, een stem op de SP betekent verdere opbouw: “Wij zullen de verkiezingen ingaan met het verhaal dat Groningen sociaal is, maar ook nog socialer kan. Wij willen een Groningen waar sociale rechtvaardigheid centraal staat. Wij mogen de Stadjers niet de rekening van de crisis laten betalen. Nu niet, volgend jaar niet maar ook daarna niet.”

Lees hier de bijdrage van Eelco Eikenaar aan het debat

U bent hier