h

Landelijke vergunningplicht woningbemiddelaars noodzakelijk

2 november 2009

Landelijke vergunningplicht woningbemiddelaars noodzakelijk

Na diverse misstanden trok vorige week de gemeente Amsterdam de vergunning in van Direct Wonen. In Groningen komen er na een motie van de SP nieuwe regels voor kamerbemiddelaars. Maar niet in iedere gemeente is er sprake een van een vergunningplicht. SP-Tweede Kamerlid Paulus Jansen heeft minister Van der Laan gevraagd een landelijke vergunningplicht in te stellen voor woning- en kamerbemiddeling. Paulus Jansen: “De SP roept al langer op tot een vergunningplicht maar tot op heden wilde de minister daar niet aan. De situatie rond Direct Wonen in Amsterdam toont aan dat controle noodzakelijk is.”


Paulus Jansen: "Een vergunningplicht is de eenvoudigste manier om het kaf van het koren te scheiden."

In september 2008 riep Jansen toenmalig minister Vogelaar al op een landelijke vergunningplicht voor kamerbemiddelaars in te voeren. Vogelaar zei toe zich in de vraag te verdiepen maar gaf direct te kennen weinig voor een wettelijke verplichting te voelen. In mei dit jaar liet de huidige minister voor Wonen, Wijken en Integratie, Van der Laan, weten de mogelijkheden voor een vergunningplicht te hebben onderzocht. Van der Laan achtte een landelijke vergunningplicht niet noodzakelijk omdat het probleem met malafide kamerbemiddelaars niet overal zou spelen en de vergunningplicht onnodig hoge kosten met zich mee zou brengen.

Paulus Jansen wil nu van de minister weten waarom de kosten voor gemeenten hoger zouden worden dan in de huidige situatie, met name omdat je bij een landelijke vergunningplicht juist efficiënter kan werken, bijvoorbeeld met een centraal meldpunt. Jansen: “Malafide bemiddelaars maken misbruik van de schaarste aan betaalbare woningen. Een vergunningplicht is de eenvoudigste manier om het kaf van het koren te scheiden. Gezien de ontwikkeling van internet operen steeds meer bemiddelaars op landelijk niveau, je moet dan de controle niet afschuiven op de gemeente.”

Ook in Groningen is sprake van misstanden. Bemiddelaars vragen honderden euro’s voor het zoeken van een woning voor huurders. Er is sprake van vage kosten waarvoor weinig wordt gedaan. Veel huurders klaagden bij de SP. De huidige regels zijn verouderd, het College van Burgemeester en Wethouders wilde definitief van de regels af. Dat gaat door een motie van de SP niet door. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft de opdracht gekregen om een nieuw stel regels op te stellen. De motie werd door bijna de gehele raad gesteund. Alleen de VVD zag niets in het aanpakken van deze misstanden.

 

Voorstel SP aangenomen; Nieuwe regels voor kamerbemiddelaars
Dossier Wonen

 

U bent hier