h

Ledenvergadering kiest Jannie Visscher officieel tot lijsttrekker

18 november 2009

Ledenvergadering kiest Jannie Visscher officieel tot lijsttrekker

De ledenvergadering van de SP-afdeling Groningen heeft op 17 november de kandidatenlijst en het programma voor de komende raadsverkiezingen definitief vastgesteld. Wethouder Jannie Visscher is daardoor nu officieel gekozen tot lijsttrekker.


Lijsttrekker Jannie Visscher krijgt bloemen uit handen van voorzitter Sandra Beckerman

De ledenvergadering bracht geen wijziging in de voorgestelde kandidatenlijst. De discussie over het programma leverde wel enkele wijzigingen op. Centraal thema voor de SP bij de komende verkiezingen is het overeind houden en verder uitbouwen van de voorzieningen voor buurten en stadjers die de steun van de gemeente nodig hebben. De rode draad van haar programma vat de SP samen in zes begrippen: solidair, meedoen, duurzaam, dicht bij huis, vertrouwen en verantwoordelijkheid.


SP-leden stemmen over het verkiezingsprogramma

Discussie was er op de ledenvergadering vooral over de tram. In het programma stelt de SP dat de aanleg van twee tramlijnen die aangesloten worden op het regionale spoorlijnennet een belangrijke investering kan zijn in de toekomst van Groningen. De partij stelt er wel een aantal voorwaarden aan. Zo mogen de aanlegkosten niet uitkomen boven de bedragen die daarvoor nu geraamd zijn. Ook de exploitatie moet uitkunnen zonder extra bijdrage van de gemeente, zonder extra tariefsstijgingen en zonder aanslagen op het overige openbaar vervoer. Natuurlijk moeten de tramlijnen zonder grote problemen in de stad in te passen zijn. En voor ondernemers die gedupeerd worden doordat hun zaak gedurende de aanleg van de trambaan moeilijk bereikbaar is, komt een passende schaderegeling. Bij de stemming over het programma stemde een grote meerderheid van de leden hiermee in.


Een groot deel van de net gekozen kandidaten

Nieuw gekozen lijsttrekker Jannie Visscher sprak de aanwezige SP-leden toe. Zij sprak over de keuzes die de SP in tijden van crisis en bezuinigingen moet maken. ‘Kiezen voor solidariteit.’ Het is volgens haar tijd voor een tegenbeweging. ‘Weg met de hebzucht, eigenbelang, graaicultuur, bonussen en winstbejag. Het profijt van de ene ten koste van het geluk van de andere mens.” Dat moet volgens haar anders. In Groningen moeten we volgens Visscher laten zien dat het anders kan: “Om een tegenbeweging te organiseren is het beste antwoord nieuwe solidariteit! En daarvoor moet je bij de SP zijn. Landelijke knokken we tegen oneerlijkheid en scheve verhoudingen. We verzetten ons tegen torenhoge bonussen en verplicht doorwerken tot je 67e. En hier in Groningen willen we juist in de crisis de sociale voorzieningen overeind houden. En moeten we er bijvoorbeeld voor zorgen dat het geld wat binnenkomt voor zorg en welzijn ook voor dat doel besteed wordt. We moeten zuinig zijn op groen en natuur in de stad zodat kinderen lekker buiten kunnen spelen en latere generaties ook nog iets te genieten hebben.”

Lees hier de toespraak van Jannie Visscher
De volledige kandidatenlijst
Meer foto's staan op flickr.com
Alles over de verkiezingen is hier te vinden

U bent hier