h

"Deze uitspraken hebben wrevel opgewekt"

17 december 2009

"Deze uitspraken hebben wrevel opgewekt"

Vorige maand verscheen onder de kop 'Haal school en ziekenhuis naar de stad' een opinieartikel in de Volkskrant geschreven door wethouder Frank de Vries en burgemeester Peter Rehwinkel. Boodschap: voorzieningen zoals die nu bestaan in het ommeland kunnen in de toekomst niet meer. Krimp dwingt tot schaalvergroting. SP-raadslid Rosita van Gijlswijk is niet gelukkig met deze opstelling.


"Het is overgekomen alsof u namens de stad wel even aan de dorpen verteld dat u de grote broer bent." (foto: flickr.com)

“De wil van de betrokken gemeenten om de huidige voorzieningen koste wat kost in stand te houden, is begrijpelijk, maar niet altijd reëel” aldus Rehwinkel en de Vries. “Die inzet is wel reëel als het gaat om een aantal voorzieningen waarbij nabijheid essentieel is, zoals lagere scholen of een aantal basale dagelijkse boodschappen. Maar voor het streekziekenhuis of gymnasium kan dat meestal niet lokaal worden besloten (…) (…) Juist voor deze voorzieningen geldt dat er een schaalvergroting moet plaatsvinden” zo stellen zij.

Van Gijlswijk: “Deze uitspraken hebben wrevel opgewekt, vooral in Oost-Groningen, niet alleen bij uw eigen partijgenoten, ook bij de mijne. Het is overgekomen alsof u namens de stad wel even aan de dorpen verteld dat u de grote broer bent. Mijn advies: doe dat nou niet, zorg dat stad en ommeland in pais en vree samen optrekken om de gevolgen van de krimp te lijf gaan.”

Dossier van Rosita van Gijlswijk

U bent hier