h

Verkoop sociale gezinswoningen aan banden

17 december 2009

Verkoop sociale gezinswoningen aan banden

Goede en betaalbare woningen, waarin je zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen. Met goede voorzieningen en in een veilige en schone buurt. Dat zijn de belangrijkste wensen die de SP heeft op het gebied van wonen. Woensdag werd er in de gemeenteraad gedebatteerd over wonen in de stad. De SP deed het voorstel om de verkoop van sociale eengezinswoningen aan banden te leggen. Ook moeten deze woningen volgens de SP op een betere manier worden verdeeld.

SP-raadslid Rosita van Gijlswijk: “De ruimte die we hebben is schaars, we zullen die eerlijk moeten verdelen. Huizen zijn voor veel mensen onbetaalbaar geworden, vooral voor jongeren en mensen met een lager inkomen. Dat terwijl mensen met veel geld volop steun krijgen van de regering.”


Rosita van Gijlswijk: “Sociale volkshuisvesting was voor veel mensen vanaf 1997 vooral de sloopdrift van de gemeente. Gelukkig is met dit college de sloopdrift verdwenen."

Tien jaar geleden werd grote leegstand van goedkope woningen voorspelt. Rampscenario’s, die allemaal niet zijn uitgekomen. Van Gijlswijk: “Sociale volkshuisvesting was voor veel mensen vanaf 1997 vooral de sloopdrift van de gemeente. Het gevolg was dat de wachttijden de pan uitrezen en er onvoldoende aandacht was voor onderhoud en renovatie. Gelukkig is met dit college de sloopdrift verdwenen. De volkshuisvesting staat weer centraal en zo hoort het.”

Toch blijft in Groningen betaalbare woonruimte schaars. Daarom ook moet de overheid zich volgens de SP bemoeien met de verdeling ervan. Op dit moment worden sociale huurwoningen toegewezen op basis van wachttijd. Dat gaat de SP niet ver genoeg. Ook het inkomen en de omvang van het huishouden zouden bepalend moeten zijn. Vooral bij sociale gezinswoningen is dat op dit moment van belang. Voor die woningen is de wachttijd zo’n dertien jaar. Veel te lang wat de SP betreft. Van Gijlswijk: “Er moeten meer van deze woningen gebouwd worden. Maar ook op de korte termijn is ingrijpen noodzakelijk. Dit soort woningen worden wat ons betreft alleen nog toegewezen aan huishoudens van minimaal drie personen.” Ook moet er volgens de SP zeer terughoudend worden omgegaan met de verkoop van dergelijke woningen. Een motie met die boodschap werd aangenomen.

“Het is belangrijk dat de Nederlandse woningen gezond, veilig, milieuvriendelijk en energiezuinig zijn. Om financiële redenen en vanuit het oogpunt van duurzaamheid is van het grootste belang dat woningen goed geïsoleerd zijn” aldus van Gijlswijk. Vooral sociale huurwoningen, waarin veelal mensen met een laag inkomen wonen zijn dat nu niet. Over het aantal te isoleren woningen per jaar moeten volgens de SP harde afspraken gemaakt worden tussen corporaties en gemeente.

Dossier Wonen
Dossier van Rosita van Gijlswijk

U bent hier