h

SP ziet niets in privatiseringsplannen VVD

26 januari 2010

SP ziet niets in privatiseringsplannen VVD

SP-raadslid Rosita van Gijlswijk kwam vanavond hard in botsing met de VVD-raadslid Joost van Keulen over het personeel van de gemeente. Volgens van Keulen voert de helft van de ambtenaren taken uit die niet bij de gemeente thuis horen. Hij wil privatiseren, daar ziet de SP niets in.

Op de vraag welke diensten de gemeente dan volgens de VVD buiten de deur moet zetten kwam geen antwoord. Eerder stelde hij op zijn weblog dat privatiseringen een ‘bittere noodzaak’ zijn en noemde de VVD de milieudienst als voorbeeld. Van Gijlswijk vroeg Van Keulen hoe hij de democratische controle dan wil regelen als de VVD alle medewerkers van de milieudienst wil ontslaan. Van Gijlswijk vindt dat democratische controle via de gekozen volksvertegenwoordiging plaats vindt en dat je dat niet aan de markt kunt overlaten.

Volgens de VVD is het privatiseren van gemeentelijke taken efficiënter. “Een stelling die in de praktijk onjuist blijkt te zijn, bovendien in deze crisistijd achterhaald is. Terwijl iedereen terugkomt van het idee dat privatiseringen iets opleveren, houdt de VVD hier dogmatisch aan vast”, aldus Van Gijlswijk. De SP ziet dan ook niets in de VVD-plannen om gemeentelijke diensten te privatiseren. Eerder deed de SP juist een voorstel om in de toekomst het openbaar vervoer weer terug in gemeentelijke handen te brengen.

SP wil af van aanbestedingen in het OV
Dossier van Rosita van Gijlswijk

U bent hier