h

Protest tegen gemeentelijke proef met betaling onder minimumloon

9 augustus 2010

Protest tegen gemeentelijke proef met betaling onder minimumloon

De raadsfractie van de SP heeft bij het college van burgemeester en wethouders geprotesteerd tegen de deelname van de gemeente Groningen aan een proef waarbij voor groepen werklozen het minimumloon afgeschaft wordt. ‘Uitholling van de Wet op het Minimumloon is uitholling van de beschaving’, stelt raadslid Rosita van Gijlswijk.

In de discussies over een nieuwe wet voor de sociale werkvoorziening is het voorstel gedaan om werklozen die door een handicap of andere problemen geen baan kunnen vinden, voortaan minder te betalen dan het minimumloon. Nu geldt dat werkgevers iedereen minstens het minimumloon moeten betalen, en subsidie kunnen krijgen voor mensen die niet productief genoeg zijn. Over de nieuwe regels moet nog besloten worden, maar daarop vooruitlopend heeft minister Donner gemeenten gevraagd er bij wijze van proef alvast mee te beginnen. Tot verbazing van de SP-fractie heeft Groningen zich aangemeld als proefgemeente. Groningen wil de komende tijd 75 tot 100 mensen voor minder dan het minimumloon aannemen via DSW Stadspark. Rosita van Gijlswijk: ‘Daarover is niet overlegd met de gemeenteraad en de informatie erover hebben van de website van het ministerie moeten halen. Dat deugt niet: bij zo’n belangrijke stap had de raad vooraf betrokken moeten worden. En wat ons betreft was die aanmelding er nooit gekomen. Opzij schuiven van het minimumloon verlaagt het gevoel van eigenwaarde en is demotiverend voor de betrokken, en het opent de weg naar toestanden zoals we die bijvoorbeeld kennen uit de Verenigde Staten en die we hier, naar mijn mening, níet zouden moeten krijgen’.

Van Gijlswijk heeft opheldering gevraagd aan B en W. ‘Ik wil weten hoe het precies zit, en zal vervolgens in de raad mijn best doen om de te zorgen dat Groningen zich alsnog terugtrekt.’

De Vragen

U bent hier