h

Verbazing over PvdA- steun voor loslaten minimumloon

19 november 2010

Verbazing over PvdA- steun voor loslaten minimumloon

De gemeente Groningen gaat meedoen aan een proef waarbij mensen met een arbeidsbeperking gaan werken voor minder dan het minimumloon. Dat besloot de gemeenteraad op 17 november met alleen de stemmen van SP en GroenLinks tegen.

Het oude kabinet wilde af van het minimumloon voor mensen die werken in de sociale werkvoorziening om zonder extra budget meer mensen aan werk te helpen. Het nieuwe kabinet wil ook af van het minimumloon, maar dan om jaarlijks 400 miljoen te kunnen korten op de sociale werkvoorziening.
De SP was al tegen het eerste plan, omdat het minimumloon een belangrijk middel is om te voorkomen dat mensen ondanks een volledige baan in armoede blijven steken. En we zijn helemaal tegen het nieuwe plan, omdat het de rekening van de crisis keihard presenteert aan de mensen die toch al in de hoek zitten waar de klappen vallen.

Vooruitlopend op de invoering van de nieuwe regels zijn gemeenten door het Rijk gevraagd er alvast een proef mee te doen. PvdA-wethouder Pastoor vond dat een goed idee, en meldde ook Groningen voor de proef aan. De SP-fractie protesteerde en liet de kwestie op de agenda van de gemeenteraad zetten. Het debat dat volgde was ontnuchterend, vooral voor de mensen die nog iets van de PvdA verwachten als het gaat om sociale rechten voor werknemers. Zonder enig probleem stemde de PvdA-fractie in met de proef. SP-raadslid Jimmy Dijk begrijpt er niets van: 'Je zou verwachten dat de PvdA gezien haar historie pal staat voor het minimumloon, en je zou helemaal verwachten dat die partij ferm afstand neemt van de opzet die de proef gekregen heeft onder het nieuwe kabinet. Maar niets van dat alles.'

U bent hier