h

Na-scheiding plastic afval verdient eerlijke behandeling

25 januari 2011

Na-scheiding plastic afval verdient eerlijke behandeling

Vooral door de inzet van milieuwethouder Jannie Visscher doet Groningen niet mee aan het gescheiden inzamelen van plastic-afval. Afgelopen vrijdag ging ze samen met SP-Kamerlid Paulus Jansen en raadslid Jimmy Dijk eens kijken wat er dan wel gebeurt met het weggegooide plastic.

De SP-delegatie bezocht daarvoor de nascheidingsfabriek van Attero, het vroegere Essent Milieu op stortplaats de Stainkoeln in Groningen. Ze zagen daar onder andere hoe het afval in een aantal draaiende trommels naar grootte wordt gesorteerd en daarna elektromagneten passeren die metalen voorwerpen eruit halen. Van de smurrie die overblijft, wordt in een vergistingstank methaangas gemaakt dat gebruikt wordt om elektriciteit op te wekken.

De nascheiding van Attero haalt meer plastic uit het afval dan de gescheiden inzameling (met de oranje Plastic Heroes-containers). Toch bevoordelen de regels rond de afvalinzameling het apart inzamelen van plastic. De SP'ers concludeerden dat dat verschil van tafel moet: de financiële voorwaarden moeten zó zijn, dat ook nascheiding een eerlijke vergoeding oplevert. Paulus Jansen: 'Op 3 maart debatteert de Kamer met staatssecretaris Atsma over afval. Dat is een mooie gelegenheid om daar afspraken over te maken.'

U bent hier