h

Veel problemen door aanbestedingen busvervoer

26 januari 2011

Veel problemen door aanbestedingen busvervoer

De SP-fractie heeft in de raadscommissie Beheer en Verkeer gewezen op de nadelige gevolgen van de aanbestedingen in het stads- en streekvervoer. Die zorgen voor veel onzekerheid en een hoge werkruk bij het personeel, en betekenen een enorme kapitaalvernietiging.


De raadscommissie keek terug op de afgelopen aanbesteding. Daarin is een aantal procedurele fouten gemaakt, bleek uit de gemaakte evaluatie. Pas na negen maanden en veel gedoe werd duidelijk welk bedrijf de bussen mag leveren.
Het rapport ging niet in op de sociale gevolgen van de aanbestedingen. Vakbond FNV Bondgenoten heeft daar wel naar gekeken, en concludeert dat de overgang van ARRIVA naar Q-buzz 40 mensen werkloos heeft gemaakt, dat 30 mensen een andere, vaak lagere functie hebben moeten accepteren en dat nog eens 30 mensen elke dag langer moeten reizen om te kunnen werken. Ed van Eijbergen, vakbondsbestuurder FNV Bondgenoten, sprak de commissieleden hierop aan en vroeg hen hier in de toekomst nadrukkelijk aandacht aan te besteden.

De aanbestedingen zorgen ook voor een enorme kapitaalvernietiging. Zo moeten er iedere keer nieuwe bussen worden aangeschaft, nieuwe standplaatsen gehuurd en nieuwe kantines ingericht. Nog een nadeel is dat de dienstregelingen steeds strakker worden gepland, Chauffeurs kunnen daardoor minder service kunnen verlenen omdat ze geen tijd meer hebben om reizigers fatsoenlijk te woord te staan. 'De aanbestedingen en de drang van de vervoerbedrijven om zoveel mogelijk winst te maken gaan dus ten koste van de buschauffeurs, de reizigers en de belastingbetalers', was de conclusie van SP-raadslid Jimmy Dijk die de kritiek van de vakbond onderschreef. 'Opnieuw is duidelijk geworden dat publieke diensten als het openbaar vervoer beter af zijn in handen van de gemeenschap.'

U bent hier