h

Plannen gesubsidieerde arbeid stuk verbeterd

8 oktober 2011

Plannen gesubsidieerde arbeid stuk verbeterd

De plannen die het Groningse college van burgemeester en wethouders begin dit jaar naar buiten bracht, zijn stevig aangepast. Het voorstel dat er nu ligt is volgens SP-raadslid Rosita van Gijlswijk 'verre van ideaal, maar gezien de afschuwelijke landelijke bezuinigingen aanvaardbaar'.

Het voorstel dat wethouder Elly Pastoor eerder presenteerde, hield in dat de subsidie voor alle 500 zogeheten blijvers in een gesubsidieerde baan vanaf 1 juli 2012 afgebouwd zou worden en het systeem van gesubsidieerde arbeid op 1 januari 2015 helemaal verdwenen zou zijn. In snel tempo zouden daardoor de mensen die weinig perspectief op de arbeidsmarkt hebben ontslagen worden en zouden de instellingen waar deze mensen nu nuttig werk verrichten in de problemen komen.

In het nieuwe plan worden 200 banen voor mensen die moeilijk op eigen kracht ander werk kunnen vinden in ieder geval tot 1 januari 2015 in stand gehouden. Over wat er daarna met die banen gebeurt, wordt halverwege 2013 verder gesproken. Daarnaast zegt het college van B en W nu toe een oplossing te bieden voor blijvers die ondanks de inzet van henzelf, de werkgevers en de dienst SoZaWe op 1 januari 2015 geen ander werk gevonden hebben.

'Er is nu perspectief op behoud van een deel van de banen en op betaald werk voor de mensen die hun baan kwijtraken en geen andere vinden. Dat is winst,' concludeert Rosita van Gijlswijk. 'Maar de discussie is er niet mee gesloten. Het blijft immers onduidelijk wat er na 2015 met die 200 banen gaat gebeuren, en ook de oplossing voor de mensen die hun baan verliezen is niet concreet ingevuld. Dat hadden we als SP graag anders gezien. Maar wat er nu ligt, opent in ieder geval de deur naar een sociale omgang met de Rijksbezuinigingen. En reken maar dat wij de komende jaren zullen blijven eisen dat er op een sociaal verantwoorde wijze wordt omgesprongen met de mensen die nu een gesubsidieerde baan hebben.'

U bent hier