h

Groninger Museum: grote tekorten en falende controle

16 februari 2012

Groninger Museum: grote tekorten en falende controle

SP-raadslid Ria Rademaker sprak gisteren haar ongeloof uit over de situatie bij het Groninger Museum. Grote financiële tekorten, een huurachterstand en falende controle op het functioneren van het museum. Belangrijkste vraag: hoe heeft het zover kunnen komen? Waarom faalde het gemeentelijk toezicht?


Groninger Museum deze winter (bron: flickr.com creative commons)

De SP-fractie sprak haar ongeloof uit over de maandenlange huurachterstand van het museum bij de gemeente. Ria Rademaker: “Wat ik echt niet snap, is hoe het kan dat het Groninger Museum maandenlang de huur niet betaalt, maar dat er geen belletjes afgaan bij de gemeente. Woningcorporaties sturen meteen een brief, zeker als je al een verleden als wanbetaler hebt.”

Rademaker: “De eerste verantwoordelijkheid voor het functioneren van het Groninger Museum ligt bij het Groninger Museum, maar falende Raad van Toezichtleden kunnen de deur achter zich dicht trekken en de gemeente blijft zitten met een instelling op het randje van faillissement. Het klinkt onbestaanbaar, maar het is waar. Er komt een nieuwe directeur en een nieuwe Raad van Toezicht: zij moeten het echt beter doen dan hun voorgangers en de gemeente moet er meer bovenop zitten dat het goed gaat en blijft gaan.”

De SP maakt zich niet alleen zorgen over het Groninger Museum: want, hoe zit het bij andere instellingen van groot maatschappelijk belang? Hoe is daar de controle geregeld? Rademaker: “Wij willen van het college weten hoe de controle bij die instellingen is geregeld: Hoe functioneren daar de Raden van Toezicht en heeft de gemeente wel voldoende inzicht in de financiële situatie van deze instellingen? Ik wil helderheid!”

De gemeente zal op korte termijn 1,9 miljoen euro moeten bijdragen aan het Groninger Museum om een faillissement af te wenden.

U bent hier