h

Strijdbare schoonmakers op thema-avond

4 maart 2012

Strijdbare schoonmakers op thema-avond

Al negen weken staken duizenden schoonmakers met als belangrijkste eis dat ze met respect behandeld worden door hun werkgevers. Op 2 maart waren vier van hen samen met een organizer van FNV Bondgenoten op een thema-avond van de SP.

Helder en overtuigend maakten de schoonmakers duidelijk hoe de marktwerking normaal werken onmogelijk maakt. Bedrijven en overheden besteden de schoonmaak uit aan grote bedrijven die de opdrachten binnenslepen door onmogelijk lage prijzen te vragen. Vervolgens komt de rekening bij de schoonmakers: ze moeten steeds meer doen in steeds minder tijd en moeten steeds meer inleveren. Een concrete eis naast het respect dat ze vragen is de doorbetaling gedurende de eerste twee ziektedagen. Doodnormaal voor de meeste mensen, maar niet bij de schoonmakers.

Met hun acties richten de schoonmakers zich niet alleen op hun bazen, maar ook op de opdrachtgevers. Dat heeft succes: onlangs maakte het Groningse openbaar onderwijs bekend dat ze met het schoonmaakbedrijf gaat praten om de werkdruk te verlagen.

Dat de werkgevers minder blij zijn met de acties, bleek wel uit de voorbeelden van intimidatie. Toch geven de schoonmakers niet op: de strijdlust is nog onverminderd groot. De aanwezigen op de thema-avond maakten afspraken over nieuwe solidariteitsacties en beloonden de schoonmakers met een warm applaus.

U bent hier