h

'Stop met uitvoering huishoudinkomenstoets'

2 mei 2012

'Stop met uitvoering huishoudinkomenstoets'

De gemeente Groningen moet stoppen met de huishoudinkomenstoets, dat vind SP-raadslid Rosita van Gijlswijk. Door deze regeling is een bijstandsuitkering niet meer het recht van een individu, maar wordt gekeken naar het inkomen van het hele gezin. In de zogeheten ‘Kunduzcoalitie’ is echter afgesproken dat de huishoudinkomenstoets komt te vervallen.

Van Gijlswijk: ‘Afgelopen vrijdag werd bekend dat de vier grote gemeenten in overleg met het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid onmiddellijk zijn gestopt met de uitvoering van de huishoudinkomenstoets. Wij vinden dat Groningen dat voorbeeld moet volgen. Over de precieze betekenis van de afspraak in de ‘Kunduzcoalitie’ wordt op dit moment op landelijk niveau overlegd.’

De SP is en blijft tegenstander van de huishoudinkomenstoets, die betekent dat er spanningen komen in gezinnen, dat jongeren op straat gezet worden een aangewezen raken op de commerciële kamermarkt omdat er geen betaalbare huizen zijn. Ze betekenen ook meer dakloze en zwerfjongeren, plus een trek naar de stad van werkloze, kansarme jongeren en dat jongeren met lichte zorgtaken voor ouderen die taken moeilijker kunnen doen.

De SP vindt het ongewenst dat de huishoudinkomenstoets in de ene gemeente wel gestopt wordt, maar in de ander niet. Willekeur en ongelijke behandeling moeten volgens de SP worden voorkomen. De SP heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W.

U bent hier