h

SP steunt schoonmakers in acties tegen RUG

6 november 2012

SP steunt schoonmakers in acties tegen RUG

SP Groningen steunt de schoonmakers in hun acties tegen de Rijksuniversiteit Groningen. De schoonmakers zijn het oneens met het nieuwe beleid van de universiteit dat hun werkzaamheden tussen 6 en 9 uur 's ochtends moeten doen. Daarnaast willen ze hun collega Willem terug. SP-afdelingsvoorzitter Daan Brandenbarg: "Vorig jaar stonden we in Groningen zij aan zij met duizenden schoonmakers. 'Nooit meer onzichtbaar' was toen de leus. De RUG wil schoonmakers nu weer uit het zicht houden door ze voor aanvang van colleges te laten werken. Het spreekt voor zich dat wij hun acties nu weer steunen".

Gisteravond kwamen tientallen schoonmakers bijeen. Ze eisen dat ze in de nieuwe aanbestedingscontracten hun huidige werktijden behouden. De RUG wil ze voor 9 uur het gebouw uit hebben. Willem, 27 jaar trouw schoonmaker bij de universiteit, werd onlangs weggestuurd omdat hij een pet droeg en te langzaam zou bewegen. De schoonmakers eisen van de RUG dat Willem terug in dienst komt. Gisteravond plakten schoonmakers 'vermist-posters' voor hun collega Willem in de universiteitsbibliotheek.

Als de universiteit niet aan de eisen van de schoonmakers tegemoetkomt volgens aanstaande woensdag nieuwe acties. De SP zal deze acties steunen. Eerder deze week stelden SP-kamerleden Jasper van Dijk en Sadet Karabulut al kamervragen over de kwestie.

U bent hier