h

SP staat voor cultuur

14 december 2012

SP staat voor cultuur

28 november werd door de gemeenteraad de cultuurnota vastgesteld voor de periode 2013-2016. Het kreeg de titel Cultuurstad Groningen. Tegen de stroom in mee. Hierin worden de structurele subsidies over de aankomende vier jaar vastgelegd voor culturele instellingen. De SP maakt zich sterk voor een divers en goed toegankelijk cultuuraanbod in de stad. Kunst en cultuur krijgen ten tijde van bezuinigingen al snel de eerste klap toebedeeld. Dat is niet altijd te verantwoorden.

NicoleNicole Temmink, die namens de SP haar eerste woordvoering had, stelt: ‘Kunst en cultuur is misschien geen eerste levensbehoefte zoals eten of zorg dat wel is, maar het zorgt wel voor de nodige kleur in het leven. Als het leven alleen zou bestaan uit werken, slapen, eten en zorgen is er immers weinig meer aan. De overheid moet zorgen dat dit mogelijk is. De culturele waarde kan in ieder geval door sponsoring en marktwerking nooit gewaarborgd worden.’

De basissubsidie voor orkesten en koren blijft behouden. Tevens komt er meer ruimte voor Simplon om mogelijkheden te onderzoeken om samen te werken met initiatieven op het Ebbinekwartier. Theater de Steeg, die maatschappelijk theater maakt voor en met MBO’ers en VMBO’ers, krijgt mede door de SP weer ruimte om hun werk voort te zetten, zodat Groningen ook de aankomende vier jaar verzekerd is van een mooi en goed cultureel aanbod.


De nieuwe cultuurnota kunt u hier vinden.

U bent hier